Реклама / Ads
10| 5570 |01.03.2020 НОВИНИ

България не влиза в сметките на Ердоган, удря с мигранти Гърция и ЕС

.
Те чакат да минат в Гърция...
Мигрантската вълна е насочена специално към Гърция, а не към България. Такъв е бил замисълът на турския президент Ердоган още от самото начало на операцията „мигрант“. Причина да бъде притисната Гърция от нова вълна с бежанци и мигранти са двете съвместни учения на гръцките въоръжени сили в началото на февруари със САЩ и Франция, и преди дни с американски части.
 

Вторите маневри страшно ядосали Анкара, защото Вашингтон изпрати два бомбардировача B-52 Stratofortress, които летяха над Гърция и Кипър.

"Летящите крепости" облетяха цялото Егейско море, минавайки над Кипър, където се извършиха надзорни полети над въздушното пространство на Република Кипър.

Американските бомбардировачи са пристигнали в Гърция от британската база Феърфорд. Били са ескортирани от гръцки изстребители F-16 от Гърция. Американци и гърци са тренирали виртуални бомбардировки на вражески цели, което Турция е възприела като пряка заплаха. Ердоган реагира много остро на маневрите.

Всеизвестно е, че Вашингтон използва B-52 Stratofortresses като знак и напомняне за интереса си към даден регион. Те прелитат над области, които имат особено стратегическо значение за интересите на Америка.

В ученията се включиха и щурмови хеликоптери, които обстрелваха наземни и морски цели с бойни припаси.

 

Вбесеният Ердоган разпоредил да се пуснат бежанците в посока Гърция, за да накаже съседите заради демонстрацията на сила с американски военни части.

 

Той успокоил българския премиер Бойко Борисов, в проведения преди два дни телефонен разговор, че няма да праща лъч от бежанския поток към България. Просто не влизаме в сметките му в момента.

Тактиката му е съвсем друга и тя е насочена срещу Гърция, Европа, САЩ и Русия.

 

Турция поиска Русия да напусне Сирия и обвини Москва за възникналото напрежение между Москва и Анкара. Ердоган за пореден път се закани да унищожи режима в Дамаск след смъртта на над 30 турски войници. Смята се, че турски части са били обстреляни от руски самолети, които нанесли болезнени щети.

 

"Отворихме портите и тази сутрин има 18 хиляди на границата с Гърция. До края на деня може да достигнат 25-30 хиляди. Няма да ги спираме и ситуацията ще продължи да бъде такава”, заяви Ердоган. Чужди наблюдатели описват, че в Истанбул стотици мигранти са качвани на автобуси и отправяни към Гърция.

 

Решението на Ердоган е да притисне ЕС, САЩ и Гърция, защото притискат Турция да спре сондажите за газ в района на Кипър. В същото време Ердоган се надява чрез бежанците да принуди САЩ и ЕС да повлияят на Русия да се изтегли от Сирия. Тогава турската армия там ще стане господар на положението и ще диктува условията си на сегашното правителство.

 

България не влиза в тези планове по никакъв начин, затова Ердоган не праща бежанци към нас. Самите мигранти също избягват България заради недобрите условия и стандарт на живот. Те се стремят през Гърция да попаднат в Централна и Западна Европа или Скандинавия, където са им гарантирани работа, по-високи заплати и супер социално осигуряване.

 

Освен това Анкара твърди, че бежанците идват от Сирия заради руските действия там, но от общия поток към Гърция едва 1-2 процента са сирийски бежанци. Вече са засечени турски граничари, които собственоръно режат телените заграждания на границата с Гърция, за да улеснят нахлуването там на мигранти.

 

България не е заплашена от гнева на турския президент и по друга причина: тя е може би единствената страна в Европа, която връща чинно турски граждани и кюрди на Анкара, ако са обявени за гюленисти. Освен това Борисов обяви, че България ще изплаща сама трасето на Турски поток, което се копае на наша територия под името Балкански поток. Това облекчава значително Москва и Анкара. Балкански поток ще ни струва около 3,5 млрд лева. Така че не българските хитри дипломатически ходове, а интересите на Анкара и лошите условия за живот у нас ни спасяват от мигрантската вълна в този момент. така че демонстративните мерки, предприети от българското правителство, разполагането на допълнителни жандармерийски части на границата и заявената готоност армейски подразделения да се включат в акцията за защита от мигрантска вълна, са повече ПР отколкото действия срещу реална опасност. Такава няма. Но пък заедно с темата за коронавируса и мигарнтската заплаха е добре дошла, за да се отклони общественото внимание от истинските проблеми и скандали във властта в София.

 

Валери Костов

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4715 |28.02.2020 Борисов след разговор с Ердоган: Няма заплаха за България от мигранти . 4| 5237 |28.02.2020 Проф. Чуков: Неприятности с бежанци за България могат да дойдат от Гърция . 8| 4348 |28.02.2020 Ердоган успокоява: Нямало пряка бежанска заплаха за България . 8| 5989 |28.02.2020 Ревизоро: Ако послушаме прокуратурата, половин България остава без вода. Не е редно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads