Реклама / Ads
14| 6461 |02.04.2012 НОВИНИ

Българин свали унгарския президент Пал Шмит

.
Пал Шмит
Българинът Николай Георгиев стана причина унгарският президент Пал Шмит да подаде оставка. Шмит беше лишен от докторската си степен миналата седмица заради това, че е преписал десетки страници от научен труд на нашенеца.
 
"Съгласно конституцията на Унгария, която подписах, президентът изразява единството на нацията. Това постановление означава, че в тази ситуация, когато мой личен въпрос по-скоро разделя, отколкото обединява обичната ми страна, мой дълг е да прекратя службата си и да се откажа от президентския си мандат", заяви Шмит пред парламента.

 

Миналия четвъртък Шмит беше лишен от докторското си звание от ръководството на университета по физкултура и спорт "Игнац Земелвайс" заради плагиатството. Опозицията веднага поиска оставката на Шмит с довода, че всяка една лъжа от страна на президента прави невъзможно да заема високия държавен пост.

 

 В началото на тази година унгарският президент беше обвинен в плагиатство от български автор. Според обвиненията част от тезите му, озаглавени "Анализ на програмата на съвременните олимпийски игри", съвпадат почти дословно с изследване, написано на френски език от Николай Георгиев - български спортен изследовател, който през 1987 година е бил дипломат в Лозана. Шмит е споменал изследването на българина в библиографията към труда си, но никъде не е приложил бележки под линия, които да указват кои части цитира. Още при избухването на скандала унгарският президент отхвърли обвиненията. Шмит е познавал лично Георгиев и двамата са си сътрудничели по време на своите изследвания.

69-годишният Шмит е печелил два пъти златен олимпийски медал. Той е получил докторската си степен от Университета за физическо възпитание в Будапеща през 1992 година. Той стана президент на Унгария през 2010 година, когато управляващата дясна партия ФИДЕС получи мнозинство и го избра за петгодишен мандат.

 

Президентският пост е основно с церемониални функции в Унгария, въпреки че държавният глава може да връща закони за преразглеждане в парламента или да ги изпраща във Върховния съд на страната.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 58| 7313 |27.03.2012 Форбс-България: Б. Борисов е най-влиятелният българин . 42| 6701 |06.03.2012 М.Найденов: Цените на яйцата са спекулативни, пазарът ще ги свали . 35| 6112 |22.02.2012 Дянков: Политически спекулации свалиха Павлова . 20| 5345 |16.02.2012 Българинът забогатял, установява статистиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads