Реклама / Ads
9| 6922 |18.12.2019 НОВИНИ

Българин дал 55 000 евро на австрийската Партия на свободата, разследват го за пране на 3,9 млн. евро /обновена/

.
Източник: БНТ
Българин, дарил 55 000 евро на австрийската Партия на свободата за очаквано съдействие при осъществяване на крупна финансова сделка, пише австрийският сайт „ое24”. Българският бизнесмен, който често пребивава във Виена, преди около година решава заедно със своя партньор да изкупи българския пенсионен фонд от австрийска застрахователна група. Според ”Биволъ” С. е бизнесменът Стоян Стайков.
 

В интервю за изданието бившият евродепутат и политик от дясната Партия на свободата Барбара Капел заявява, че е приела законно партийно дарение и го е предала коректно по-нататък в партията.

 

Капел признава, че е получила 55 000 евро в брой от български бизнесмен с инициали С. Те са се срещали три пъти в петзвезден хотел във Виена, намиращ се на Рингщрасе, а парите са предадени в пликове. Според Каплер, това е било в знак на благодарност за опита ѝ да се намеси в полза на българина пред австрийската застрахователна компания.

 

Версията на "Биволъ" за какво са били предназначени парите е съвсем друга. Трябвало е дамата да си купи място в листата за евродепутати за 2019 г. Бизнесменът твърди, че е дал сумата от 75 000 евро като личен заем.

 

 

По думите й, тя се познавала с този предприемач: „Телефонът му се подслушва. Също така знам, че е разследван. Той е доста опасен човек, бивш агент на българските тайни служби е."

 

Каплер твърди, че този въпрос е бил предварително съгласуван с тогавашния лидер на партията Хайнц -Кристиан Щрахе, който е дал съгласието си тя да влезе в ролята на лобист.

 

След провала на сделката, обаче, С. си е поискал парите обратно. Каплер предполага, че бизнесменът има финансови проблеми. „Това ме плаши. Предприемачът е доста опасен”, признава тя пред „ое24”.

 

Ако бизнесменът бъде осъден в съответствие с раздел 165 от Наказателния кодекс, той може да бъде изправен за десет години в затвора.

 

Бившият евродепутат разказва, че през 2018 г. С. заедно с партньора си е искал да изкупи българския пенсионен фонд от австрийска застрахователна група.

„Вече бяха инвестирани 8 млн. (евро – бел.ред.). Сделката обаче спря и бях помолена да се намеся”, заяви Каплер. За целта тя получава одобрението на партийния ръководител Хайнц-Кристиан Щрахе, който, обаче, настоява С. „да дари нещо за партията”. На въпроса ѝ „Колко?”, Щрахе бил отговорил: „100 000”.

 

Българинът платил. Не 100 000, а 55 000, признава Каплер,

Хайнц-Кристиан Щрахе отрича да има каквото и да е участие в тази сделка.

„Абсолютна лъжа е, че съм казал, че тя трябва да поиска 100 000 евро като дарение от български бизнесмен. В партията не е постъпвало дарение”, пише Щрахе във Фейсбук.

Според изданието българският бизнесмен е бил познат и на член на ръководството на партията, който го е поканил на партито по случай рождения си ден.


Изданието пише още, че въпросният бизнесмен е заподозрян в пране на пари.

Полицията в Австрия разследва българина от седмици. Разследващите искат да проверят няколко „инкриминирани парични потоци“, които са минали през сметката на компанията му (АД) в ПриватБанк.  Компанията отпусна четири заема в размер от 100 000 евро до три милиона евро на други компании, за да прикрие, че С. е присвоил тези средства. Предполага се, че сумата на измамата възлиза на 3,9 милиона евро, пише още „ое24”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4723 |18.12.2019 Иво Христов: Европейската комисия да забрани вредните пестициди . 6| 4863 |18.12.2019 Евростат: Българите са с над 40% по-бедни от средния европеец . 8| 4525 |17.12.2019 МВФ: Сивата икономика в България е сред най-високите в Европа . 14| 8025 |15.12.2019 Доц. Григор Сарийски: Българите сме все още едва наполовина европейци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads