Реклама / Ads
4| 5572 |31.03.2008 НОВИНИ

Българинът не си харесва живота и като европеец

.
Най-добре живеят датчаните, финландците, швейцарците и белгийците. Ние сме шампиони по недоволство от икономика, политика, здравеопазване, сигурност. Най-близо до нас са руснаците и португалците.
 

Българите са най-недоволните от живота си европейци. Тяхното недоволство идва от лошото състояние на икономиката, образованието, здравеопазването, демокрацията, твърди руското издание „Ведомости“ въз основа на заключенията на социолози, които веднъж на две години сравняват икономическите, социалните, политическите предпочитания на жителите на европейските страни. От 2006 г. към европейското социално изследване в 24 европейски страни се присъедини и Русия.

Само по степен на удовлетвореност от работата Русия е на последно място. В Западна Европа като цяло удовлетвореността от работата е значително по-висока, отколкото в Източна. Изследователите обясняват това с голямото количество лоши работни места: мениджърите, експертите и бизнесмените са по удовлетворени от труда си, отколкото работниците.

Подобна е и ситуацията с удовлетвореността от живота като цяло, макар тук Русия е успяла да изпревари България. Това чувство у руснаците идва от неудовлетворителното състояние на икономиката. По-голямо е недоволството само у българите и португалците, най-доволни са датчани и финландци.

От състоянието на демокрацията отново българите сме шампиони по недоволство, както и от равнището на образователната система, където недоволстваме наравно с португалците.

По отношение на недоволството от здравеопазването държим палмата на недоволството без конкуренция.

Според сбора от тези показатели, най-добре живеят датчаните, финландците, швейцарците и белгийците. Чувството за сигурност е един от съставните показатели за качеството на живот. Нощем около своя дом се чувстват в безопасност 91% от норвежците, 77% от германците, 66% от британците и 54% от руснаците. Най-обезпокоени са българите.  Относително удовлетвореността от работата на правителство едва 11% от нас изразяват такава. Заедно с поляците недоволстваме от кабинета си. Изключително ниско /най-ниско е при нас/ е и нивото на доверие към държавните институции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7342 |26.03.2008 Жестока катастрофа на Калотина отне 2 човешки живота . 2| 7154 |26.12.2007 Българинът напазарува като за последно . 0| 5689 |15.10.2007 Българинът харчи най-много за храна . 0| 5837 |12.07.2007 Парите или живота - либийският казус в чуждата преса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads