Реклама / Ads
2| 4876 |08.11.2010 НОВИНИ

Българинът не вярва в честни избори

.
Близо две трети от българите изразяват опасения, че изборните резултати могат да бъдат манипулирани. Това сочат данни от национално представително проучване на НЦИОМ, проведено през октомври, за общественото мнение за Изборния кодекс. Опасенията се изказват предимно от хора между 50 и 59 години, от респонденти със средно образование, от жители на малките градове и от политически апатични българи.
 

Гласуването по интернет става все по-приемливо за българите, сочат данните от проучването. 35% биха дали своя вот по електронен път, ако това бъде регламентирано със закон. 29 на сто от участниците в изследването, макар и да не са против гласуването по интернет, не биха се възползвали от подобна възможност, защото не ползват интернет. Една четвърт от запитаните заявяват, че предпочитат да дадат вота си в избирателна секция, а не да гласуват по интернет. Освен че става дума за навик, хората допускат, че електронното гласуване не е достатъчно защитено.

Общественото мнение е раздвоено по въпроса дали са защитени личните данни на избирателите. Най-силно недоволстват от това, че личните им данни се излагат на публични места хората на възраст между 30 и 39 години, жителите на малките градове, и негласуващите. Жителите на столицата и на селата се притесняват значително по-рядко от публичното огласяване на подобна информация.

Според 31% от интервюираните тайната на вота не е защитена. Подобно опасение изказват по-често хората на възраст между 50 и 59 години, жителите на малките градове, респондентите с основно образование, ромите и негласуващите. 17% от интервюираните заявяват, че за тях е чиста загуба на време в почивния ден да ходят да гласуват. Подчертана липса на интерес към гласуване е регистрирана сред най-младите до 29 години, сред столичаните, сред най-богатите, но също и сред бедните, нискообразованите и ромите.

Малки дялове от интервюираните – между 3% и 5%, посочват, че се затрудняват при попълването на бюлетината, както и при придвижването си до избирателната секция. Малко по-висок – 7%, е делът на онези, които трудно се ориентират в интегралната бюлетина. Най-често това са възрастните над 59 години, хората с основно и по-ниско образование.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4851 |07.11.2010 Трактора обяви поход към президенските избори . 6| 5052 |04.11.2010 Райчев: АБВ не е БСП+, ГЕРБ ще играе сама на изборите . 5| 4781 |01.11.2010 Сините: Не са изключени предсрочни избори . 8| 6464 |30.10.2010 Българинът не вярва на ваксини, лекува се сам с антибиотици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads