Реклама / Ads
20| 5071 |11.09.2009 НОВИНИ

Българите искат ревизия до дупка

.
На почетната стълбичка в класацията на министерствата се нареждат МВР, финансовото и образователното ведомство. Това сочат данните от експресно изследване на НЦИОМ, проведено от 2 до 6 септември сред 816 жители на градове в цялата страна.
 

Над 50% от хората у нас обаче все още нямат изградено мнение за дейността в различните ресори от екипа на Бойко Борисов. Освен Цветан Цветанов, Симеон Дянков и Йорданка Фандъкова сред отличниците са още военният министър Николай Младенов и социалният шеф Тотю Младенов.

Ревизията на сделките, сключени от кабинета "Станишев", която прави новата власт, получава 90 % от обществената подкрепа. Изследването показва, че рекорден процент доверие правителсвото е получило от избирателите на БСП - 71% и две трети от електората на ДПС.

От първите стъпки в управлението най-харесвана е идеята за добавки към пенсиите на най-възрастните българи - 96% са "за" тази мярка. Единствено идеята да се въведе регламентирано доплащане в болниците среща отпор в обществото, която не е подкрепена от 55,1% от българите.

Широка подкрепа получават идеите за намаляване разходите при стартиране на бизнес - 79% са доволните, че фирма ще се регистрира не с 5000, а с 2 лева. 75% се радват на намаляването на осигурителната тежест, а 65 % искат ДДС да им се връща по-бързо.

По-ниски са резултатите на правителствените идеи за реформи в здравеопазването, с изключение на създаването на фонд за трансплантации на българи в чужбина, което намира 88% одобрение. Слаба подкрепа получава проектът за преструктурирането на болници в хосписи и край на безплатната помощ за неосигурените в НЗОК. Не ни бъркайте в джоба за лечение, настояват по-бедните българи, нискообразованите и ромите, сочи анализът на данните на НЦИОМ.

70 на сто от българите подкрепят употребата на бойни патрони от полицаите, защото са убедени, че страхът "възмездието на място" ще послужи като обица на ухото на бандитите. 90% от анкетираните пък смятат, че така униформените ще бъдат много по-защитени. С 2% повече са тези, според които едновременно със смъртоносното полицейско "бум" настояват и за строги правила кога могат да гърмят пазителите на реда.

Също толкова са гражданите, които искат да срещат по-често патрулни двойки.
Ченгета с тежка походка и патлак на колана ще спрат в зародиш мераците и на дребните обирджии, и на дилърите на дрога пред училищата и по градинките, и на ожесточената разправа сред представителите на организираната престъпност. В обществената представа няма алтернатива на употребата на бойни патрони от полицаите, само така държавата ще покаже на чия страна е в борбата с престъпността, коментират от НЦИОМ.

Сигурност и пари, справедливост и възмездие - това вълнува хората у нас, за тези области от дейността на правителството те дават и най-голямата си подкрепа на управлението. Доверието към Бойко Борисов като носител на властта обаче е толкова високо, е изводът от проучването на социолозите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5293 |10.09.2009 90% от народа иска ревизия на кабинета „Станишев” . 1| 6280 |06.09.2009 Проверяват туроператора на фаталната екскурзия, българите без застраховка . 0| 4770 |01.09.2009 Любимата на българите SkyEurope отменя всички полети . 3| 5558 |26.08.2009 7% данък върху лекарства и учебници искат сините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads