Реклама / Ads
6| 5393 |16.03.2010 НОВИНИ

Българите - най-застаряващи в ЕС

.
Около една пета от българите са на възраст над 65 години, което прави България страната с най-застаряващо население в ЕС.
 

Това заяви постоянният представител на Световната банка у нас Флориан Фихтл на конференция в столицата, посветена на 10-годишнината от стартирането на пенсионната реформа в България. Според него реформата трябва да продължи с решения, осигуряващи адекватни пенсии на хората, но без риск за макроикономическата стабилност на страната.

Според Флариан Фихтл през 2025 година българите в трудоспособна възраст ще бъдат с 1,5 млн. души по-малко в сравнение с 2000-та година, което изправя държавата ни пред предизвикателството да издържа повече получатели на пенсии с ресурс от по-малко работещи хора. Фихтл определи като затрудняващи пенсионната реформа разпространените схеми за ранно пенсиониране и по-ниската в сравнение с други държави пенсионна възраст. Според него в условията на криза осигурителните вноски у нас са били намалени, без да се подобри финансовата стабилност в дългосрочен план, което се е отразило върху стабилността на държавния бюджет.

Социалният министър Тотю Младенов определи като пагубно бъдещото намаляване на осигурителните вноски и заяви, че работещите на трудов договор и държавните служители трябва да плащат вноските си на един и същи принцип. По думите на Младенов пенсионната реформа трябва да продължи с ограничаване на инвалидните пенсии и на системите за ранно пенсиониране, като едновременно се стабилизира трудовият пазар.

Министър Младенов подкрепи създаването на възможности за работа при пенсионерите като стимул за активността им в пенсионна възраст, но според него в условията на криза 200 000 пенсионери, работещи на трудов договор, лишават същия брой млади хора от работни места. Според Тотю Младенов доверието в пенсионната система ще се върне, ако държавата работи за добро ниво на доходите и качествено здравеопазване.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5650 |12.03.2010 70% от българите свиха харчовете . 2| 4915 |05.03.2010 Прокурорите: Нарушения убиха българите в Охрид . 29| 10428 |15.02.2010 На "мамка ви татарска" обиждат българите в Македония . 0| 4839 |06.02.2010 Трима са българите, загинали в Лиеж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads