Реклама / Ads
19| 5198 |04.04.2008 НОВИНИ

Българите щастливи, че ДПС е на власт, пише в доклад на Емел Етем

.
Колкото повече ДПС е на власт, толкова повече българите харесват турците. Това е генералният извод в нарочен доклад на Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към МС.
 
Председател на структурата е вицепремиерът Емел Етем. Докладът в най-скоро време щял да бъде предложен за обсъждане в правителството, съобщава Дарик радио.

Според заключенията в документа българското общество отрано е разбрало начина за преодоляване на негативните стереотипи спрямо турците, които са главно политически. Решението на проблема е именно във включването на турците в демократичното представителство посредством политическа партия, която рано или късно ще упражнява някаква власт, пише в доклада. Според него паралелно с намаляването на предубежденията на българите към турците след 1999 година, се заздравява и засилва предубеждението на българите към ромите.

30 % от ромите са убедени, че са дискриминирани и твърдят, че са бити или ограбвани от българи или турци. 72% от българите пък смятат, че „циганите" търсят социални помощи, защото са мързеливи, а самите роми защитават позицията, че над 90% от тях търсят помощи поради липса на работа. Докладът обобщава, че най-ксенофобски настроена е столицата. Най-нетолерантно е отношението към ромите в софийския кв. „Факултета", а най-висока степен на толерантност е налице спрямо жителите на ромския кв. „Надежда" в Сливен. 

Предизвикан коментар: Кои българи са анкетирани за доклада на Емел Етем и подчинения й Съвет? Тези, които са на ключови позиции в ДПС и властта като Камен Костадинов, Йордан Цонев, Христо Бисеров, Надежда Захариева и Мая Вапцарова или тези, които са извън политиката? Защото това е много важно. Например, дали хората от пострадалите от наводнения райони, които и до днес не са видяли стотинка от многомилионните помощи, изтекли към обръча от фирми са сред феновете на ДПС? Ако е така - значи теорията на маркиз дьо Сад за садо-мазо триумфира точно у нас. Струва ни се, че този доклад е такъв, какъвто управляващите биха искали да е. Възможно е в него да има много верни констатации, нова, което се изнася сега е доста смущаващо. И още нещо: защо няма и дума по въпроса, какво мислят турците за българите? А какво е мнението на турците за върхушката на ДПС, потънала в богатство и блаженство? Или това не е предмет на този доклад...

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6325 |30.03.2008 Българите в Сърбия и Косово искат държавата да се сети за тях . 0| 4527 |07.03.2008 Българите пак сред европесимистите . 0| 4559 |07.03.2008 Българите пак сред европесимистите . 0| 5999 |28.02.2008 60 на сто от българите харчат до 50 лв. месечно за лекарства

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads