Реклама / Ads
0| 5719 |03.07.2015 НОВИНИ

Българите в Украйна недоволни от чиновници в София

.
Ангел Найденов
„Какви са решенията и какви са действията, предприети от правителството като израз на целенасочената политика спрямо българите или гражданите, живеещи в Украйна, и в частност тези, които избират да дойдат да живеят в България?”. Този въпрос зададе зам. -председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Ангел Найденов към вицепремиера Меглена Кунева.
 
Той обясни, че повод да зададе въпроса е била срещата на Комисията за българите в чужбина и изслушването на украинския депутат Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна, на която той е очертал тъжната картина на отношението на администрацията към проблемите на хората с български етнически произход. По думите му в представената от Киссе информация има три групи проблеми: свързани с хората, избрали да дойдат в България, които се сблъскват с нерешими от тях проблеми; прилагането на законодателството, осигуряващо правото на постоянно пребиваване, работа и придобиването на гражданство; хуманитарната помощ, за каквато към момента нито в комисията, нито в НС е постъпила информация. Той изрази мнение, че има или пълна парализа на тази част от администрацията, която се занимава с проблемите по отношение на гражданството и пребиваването, или за бездушие. „И в двата случая това е неприемливо отношение”, категоричен бе бившият военен министър. По думите му трябва да се зададе от изпълнителната власт тон на търсене на оперативни решения, за да се мобилизира и администрацията.

Найденов припомни, че е имало серия от изявления на министър- председателя за готовност за приемане на всеки един от гражданите от български етнически произход, живеещи в Украйна, да бъдат приети в България. По думите му във втората част на тази изявления е ставало дума за изпращането на хуманитарна помощ.   „Нека по съвета на нашите сънародници в Украйна, когато тази помощ се изпраща, да бъде в районите, където е концентрирано българско население”, каза още той. По думите му трябва да се има и предвид, че тази помощ трябва да е навременна. Найденов заяви, че България като страна- майка, ако не решава проблемите на тези българи, никой  няма да прояви желание да дойде тук." Важно е България да покаже своята грижа за българските граждани и да се опитва да им помогне спрямо възможностите си, но тези хора да усещат, че някой мисли за тях", категоричен бе той.
 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4910 |01.07.2015 Българите са най-нещастни в Европа, сочи проучване . 0| 4443 |25.06.2015 Столтенберг: Има риск от подновяване на боевете в Украйна . 0| 4389 |23.06.2015 Ген.Червенков: Българите определят държавните служители като най-корумпирани . 0| 9215 |20.06.2015 Азис: Уважавайте българите, скъпи цигани, защото работят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads