Реклама / Ads
11| 6271 |28.06.2012 НОВИНИ

Българите задлъжнели заради празници, балове и футбол

.
Българите са проявили по-слаба активност в плащането на задълженията си през месец май спрямо предходния април. Това сочи индексът на събираемостта на Асоциацията на колекторските агенции в България.
 

Европейското по футбол, баловете и празничните дни предизвикаха спад в събираемостта. Спадът може лесно да се обясни със струпването на празнични дни през месец май и в края на април, коментира Райна Миткова-Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции в България.

"Хората масово инвестираха месечните си приходи и дори част от заделените си пари, за да пътуват, което ги накара да оставят месечните си задължения на заден план", допълни тя.

"Абитуриентските балове също доведоха до спад на събираемостта, тъй като много родители имаха разходи около завършването на децата си. Някои просто пренебрегнаха досегашните си задължения, но имаше и други, които влязоха в дълг, за да покрият разноските по бала", добавя Миткова-Тодорова.

Прогнозите на експертите от асоциацията обаче не вещаят ръст в събираемостта и през месец юни. Според наблюденията на колекторските агенции до момента Европейското първенство по футбол отвлича вниманието на домакинствата от ежедневните битови въпроси, каквито са плащанията на различните задължения. По думите на Миткова-Тодорова обаче дълговете все пак не бива да бъдат забравяни, тъй като отказът от плащане днес може да доведе до значително по-сериозни лишения за потребителите в бъдеще.

"Юли традиционно е месецът, в който хората най-стриктно плащат своите ипотеки, лизинги и други сметки. Причината се крие в сезонната заетост - много хора започват работа в туристическия или земеделския бранш с настъпването на лятото, което прави финансовото им състояние по-стабилно и им дава възможност да покриват по-лесно дълговете си", каза още Миткова-Тодорова.

Настъпването на топлия сезон промени и начина, по който хората започнаха да приоритизират задълженията си. Ако през февруари дълговете за парно са били най-често срещаните и 60% от задлъжнелите лица са имали такива, то мнозина са използвали пролетта, за да се справят с този наложителен разход. Като резултат неплатени сметки за парно към момента имат около 53% от длъжниците.

Част от потребителите обаче не са плащали на равни вноски или не са планирали правилно разходите си за парно. Голяма е вероятността тези граждани да получат сериозни сметки за плащане накуп, като това ще стане ясно с излизането на изравнителните сметки.

Същевременно събираемостта при водоснабдяващите дружества също са демонстрирали лек ръст и задлъжнелите там са паднали от 55% на 52%.

Пролетта предизвика ръст в натрупването на задължения по потребителски кредити - при 20% преди около 3 месеца процентът на този тип дългове нарасна до 25%. Причината се крие в стремежа на хората да покрият по-съществените си задължения през по-лекия пролетен период, което от своя страна доведе до решението им да оставят потребителските си заеми на заден план.

Диляна Панайотова
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 7315 |26.06.2012 бТВ падна в капан заради адаш на пловдивския обирджия Енев . 4| 8870 |24.06.2012 Билките дават сила на българите . 11| 5808 |20.06.2012 Протест и атнипротест заради Закона за горите . 33| 6379 |19.06.2012 Спираме Македония за ЕС заради Спаска Митрова?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads