Реклама / Ads
4| 7556 |12.05.2010 НОВИНИ

Българка на 62 роди

.
Бебета близнаци често се раждат при процедура ин витро
Русенската психиатърка д-р Красимира Димитрова стана майка на близнаци на 62-годишна възраст и постави национален рекорд.
 

Сестрите Мери и Жаклин са с тегло 500 и 900 грама, пише в днешния си брой вестник "24 часа". За миниатюрните бебета се грижат в неонатологичното отделение на АГ комплекса. Лекарката е забременяла след втори опит по метода ин витро, извършен в плевенска клиника за репродуктивно здраве.

Бременността е преминала почти без проблеми. В последните дни на април обаче рязко се влошило състоянието на бъдещата майка. Тогава е приета по спешност и на 5 май е направено секцио от екип на д-р Георги Хубчев. "В света има малко случаи на толкова късна бременност ин витро с донорска яйцеклетка. Доколкото знам, в София колегите са отказали, но в Плевен са се съгласили и са успели, каза д-р Хубчев.

“По принцип през цялата бременност сърцето на жените е натоварено повече от нормалното, а нейното е все пак на 62 г. Когато я приехме, беше с големи отоци и се събрахме с колегите заради риск за живота на майката и бебетата. Тогава решихме да направим секцио на 5 май. Бебетата засега нямат влошаване. Бяха в 29-30 гестационна седмица и раждането беше тежко. Жената вдигна кръвно, започна дихателна недостатъчност и затова преминахме към изваждане на бебетата. Пациентката е оперирана преди години заради миома на матката, което направи секциото още по-трудно. След раждането състоянието й се подобри. Вече сме овладели положението. Уважавам личната воля на всеки, но от медицинска гледна точка животът й наистина беше в опасност", коментира Хубчев.

Ин витрото е било с донорски яйцеклетки, затова е било възможно, каза д-р Павлета Табакова от Асоциацията по репродуктивно здраве, един от водещите специалисти у нас. Матката е подготвена с лекарства, след което е внесен чуждият ембрион. Бременността била тройна, но са я ограничили до две. За класическото ин витро има ограничение до 43 г.

След тази възраст изкуственото оплождане е забранено по закон. Не бих препоръчала на жени над 50 г. да стават майки, коментира д-р Табакова. Рисково е за здравето, но освен това има и социални аспекти, съобщава 24 часа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4798 |19.02.2010 Българка убита от сънародник в Мадрид . 7| 5207 |09.12.2009 Българката Дилма Русеф кандидат за президент на Бразилия . 0| 4832 |28.11.2009 Хванаха убиеца на българката в Падуа . 1| 4570 |22.10.2009 Британски съд решава за екстрадирането на българка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads