Реклама / Ads
3| 5268 |27.05.2014 НОВИНИ

Българо-руски консорциум строи българската отсечка на "Южен поток"

.
Проектът "Южен поток" е едновременно значим стратегически и инвестиционен проект за България. От гледна точка на енергетиката той е стратегически, защото ще превърне страната ни в най-големия газопреносен и газоразпределителен център на Балканите. В същото време газопроводът е и важен инвестиционен проект с много ясни финансови, икономически и социални ползи за нас", бе съобщено на съвместната пресконференция на компанията "Южен-поток България", със съакционери БЕХ и "Газпром" в София.
 

Българската отсечка от газопровода "Южен поток" ще се строи от българо-руския консорциум "Стройтрансгаз Консорциум ДЗЗД", предаде БГНЕС. Процедурата по избор на строител започна на 21 декември 2013 г. 

 

Ето и етапите:

Първи етап - предварителен подбор на кандидати съгласно предварително обявени условия, при който няма оценка с точки, а се извършва само с "отговаря/не отговаря", в зависимост от декларирано/доказано съответствие с минималните технически, капацитетни, икономически изисквания и изискванията за опит. Само кандидатите, преминали предварителния подбор, могат да получат цялостната конкурсна документация за офериране за Втория етап.

 

Втори етап – получаване на конкурсна документация, подготовка и подаване на оферти, разглеждане, оценка и класиране на офертите на кандидатите, същинско оценяване с комплексна оценка на Техническа и Ценова Оферта, подадена от кандидатите.

 

Ключови моменти при процедурата

Това е процедура, която за целия проект "Южен поток", е обявена публично. Конкурсът следва всички международни практики. При Първия етап за избор на изпълнител имаше много запитвания за удължаване срока за представяне на писма за интереси и след одобрение от акционерите "Южен поток България" прекрати процедурата и я обяви отново. Всеки от участниците следваше да подаде писмо за намерение, придружено от списък с обектите, които е изпълняват в практиката си, и които са сходни с процедурата, както и информация за оборота си.

 

При Втория етап на процедурата, който съответно беше с по-дълъг срок, участникът беше длъжен да представи доказателства за изпълнените обекти. При невъзможност за доказване на опита, представен от кандидата при първия етап, участникът беше отстраняван.

 

Важно е да се отбележи, че процедурата е направена като пълен инженеринг, т.е. участници, които представяха само част от дейностите по процедурата, също бяха отстранявани. Информация за обявяването на двата етапа на процедурата за избор на изпълнител беше публикувана в национални всекидневници и на интернет страниците на БЕХ и на проекта "Южен поток", т.е. беше достъпна за всички.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 83| 6005 |18.05.2014 Борисов: Ако бяхме на власт, вече щеше да се строи "Хемус"! . 11| 6002 |17.05.2014 Ще строим "зелен" трамвай в София . 10| 8064 |15.05.2014 Фандъкова започна строителството на завода за боклук . 17| 5808 |13.05.2014 Т.Дончев: Ако бяхме на власт, сега АМ „Хемус“ щеше да се строи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads