Реклама / Ads
4| 5137 |04.07.2008 НОВИНИ

В. „Българска армия" предупредил за опасността в Челопечене преди месец

.
Ръководствата на МО и Генщаба са били предупредени какво може да се случи в базата в Челопечене още преди месец. Направил го вестник „Българска армия", който е ведомствен.
 
В статия от 6 юни 2008 г. журналистът Божидар Спасов, бивш офицер, пише следното: „Днес базата е един от големите проблеми на бригада „Логистика" в Генералния щаб..." , „Боеприпасите следва да бъдат унищожени по установения  в Правилника на складовете и базите ред. Същите могат да се самовзривят и самозапалят при невнимателно боравене с тях..." , „В момента (към 6 юни)  в поделението са приети, но не са унищожени  около 1650 негодни бойни припаси и елементи за тях - трета категория...". Написано е черно на бяло, но никой от шефовете не е обърнал внимание. Военна прокуратура обаче е прибавила този брой към папката с разследването на причините, довели до епокалиптичните картини, които паникьосаха близо 2 млн. софиянци на 3 юни.

Прокуратурата е започнала разследване и на ръководството и вътрешния правилник за действие на ведомствената охранителна фирма МОБА. Странни интереси са изплували още при първите разпити в деня на взривовете в базата. Оказало се, че голяма влияние в нея са имали бивши шефове от Военното контраразузнаване.

Продължава и изясняването на версията за икономически интереси.

Запознати с разследването твърдят също, че се проверява и сигнал за наличието на стрелково оръжие в базата. Как то е попаднало там, дали наистина е било съхранявано такова и дали е изнесено, а следите заличени - тепърва ще се установява.

Твърди се също така, че шефът на кабинета на министър Николай Цонев - ген. Орлин Иванов, е от малцината, които са знаели, че в базата се случват странни неща. Той бе началник на военното контраразузнаване, но миналата година подаде оставка и стана шеф по сигурността в Уни Кредит Булбанк. Неочаквано за мнозина преди месец той напусна добре платения пост и се върна в МО като началник на канцеларията на военния министър, с който са служили заедно преди години в Дупница. Ген. Иванов вероятно е добре запознат със създаването и функционирането на охранителната фирма МОБА, коментират военни.

Все още никой не казва също така, че това поделение не е било първоначално в плана за закриване. Решението било взето по-късно, по препоръка на висши офицери от ГЩ, които лично подготвили експертизата за ликвидация на  уникалното поделение. Твърди се, че от три години  поделението не е сключвало договори по Закона за обществените поръчки, от района не е излязла нито една гилза в посока към частни фирми. Нямало и търговска реализация. Дали е така, ще установи проверката. В същото време има образувани и две прокурорски преписки по сигнали на службите отпреди месец, за нередности в поделението.

Премълчава се също и това, че със закриването на базата страната остава без специализирано място, където могат да се унищожават стари образци снаряди. Това от своя страна води до нови, големи рискове в местата, където се съхраняват хиляди подобни образци.

Още по-странно на този фон звучи идеята на хора от екипа на новия министър в. „Българска армия" да бъде закрит, а на негово място да се печата нов седмичник. По този начин Българската армия ще стане единствената в НАТО без свое ежедневно издание. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5882 |04.07.2008 Наградиха ченгета, отказали рушвети . 4| 5893 |04.07.2008 Генерал Румен Цоков подаде оставка . 11| 5170 |04.07.2008 Началникът на ГЩ на БА щял да поеме отговорност, ако е виновен . 7| 4824 |04.07.2008 Военният министър иска оставката на зам.-началника на ГЩ по ресурсите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads