Реклама / Ads
28| 4977 |26.12.2008 НОВИНИ

„Българската Коледа" се отчете с 2,5 млн лв, с 1,2 млн по-малко от 2007 г

.
Около 2,5 млн лева събра тази година „Българската Коледа". Президентската инициатива за подпомагане на болни деца и болници финишира с концерт в Народния театър на 26 декември.
 

От сцената българите бяха призовавани да пращат SMS-и за по левче. Докато „Акага", Лили Иванова, Миро, Нина Николина, Калин Вельов, ансамбъл „Българе" и др. забавляваха публиката бяха събрани близо 300 000 лв.

В официалната ложа седяха Георги Първанов и съпругата му Зорка. Край тях имаше министри и политици, уважили мероприятието.

Водещите обявиха, че тази година събраните пари ще отидат за лечението на 33 дечица, както и за скъпа апаратура в 10 болници.

Общо, откакто е стартрала инициативата, са събрани над 11,5 млн лв. Купени са линейки, апаратура, платени са операции и скъпи лечения на деца, чиито семейства не могат да си позволят подобни разходи. Общо 300 българчета са получили шанс да бъдат излекувани.

За сравнение, миналата година са били събрани 3,7 млн лв, което е с 1,2 млн повече от сегашната сума.

Малък коментар: Инициативата е благородна, няма спор. Реализацията обаче е куца и дразнеща. Липсва доброволното начало и прозрачност.

Предлагаме:

1.   Да се обяви кой плаща съпътстващата скъпа рекламна кампания в медиите. Ако е безплатна, защо само тя, а не и други благотворителни инициативи, които не произтичат от президента.

2.   Какви са догворните отношения с мобилните оператори: колко от прословутото левче отиват за тях, за данъци и пр.

3.   На какъв принцип се определя кое дете да получи пари за лечение.

4.   Банката, която обслужва сумата удържа ли такси; удържат ли се данъци на събраните пари; кой е упълномощен да ги тегли и превежда по предназначение.

5.   Пълен списък на спонсори и дарители, за да е ясно дали са чисти изпратените суми.

6.   И най-важното: как и кой определя кои деца да бъдат подпомогнати. Липсата на ясни критерии може да нарани жестоко Иванчо, който трябва да чака още една година, защото паричките този път са за Петърчо...

Освен това, съобщава се, че президентската администрация е дарила 45 687 лв. Браво, но тези пари от лични дарения на служителите ли са или са заделени от „спестявания" от бюджета на администрацията. Различно е. Същото важи и за други държавни структури. Ако парите са от спестени разходи, значи са наши, на данъкоплатците, а не от чиновниците там. Това е важно да се знае. Защото ако приемем, че за президента се трудят 200 души (точният брой никой не знае, защото липсва в сайта на държавния глава), излиза, че всеки от тях е пуснал по 230 SMS-а. Похвално, но нека го заявят ясно. Разузнавачите и те събрали пари. Браво, но как: чрез телефоните си или са „призовани" да пускат пари от джоба си в шапката на началника? Не е ясно. Разберете, прозрачността и само прозрачността ще стимулира и други българи, които сега се колебаят и имат някакви съмнения да участват.  

Не претендираме за изчерпателност, но е сигурно, че ако тези условия се изпълнят, събраната сума няма да намалява с по милион на година. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4916 |26.12.2008 С. Станишев: БГ банките не страдат от USA болест; имаме изключителен резерв . 2| 5304 |26.12.2008 Американски Дядо Коледа изтрепа 8 души . 2| 4833 |25.12.2008 Дядо Коледа се качи и на кайт . 10| 6071 |25.12.2008 Коледни митове и действителност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads