Реклама / Ads
2| 5948 |20.07.2010 НОВИНИ

Български алпинист загина под К2

.
връх К2 отне живота на Петър Унжиев
Българският алпинист Петър Унжиев е загинал под втория по височина връх на Земята К2 (8611 м). Новината бе потвърдена от електронния сайт climbingguidebg.com, предаде АСН.
 

В съобщение на румънеца Джордже Димареску от 19 юли се споменава за неназован български алпинист в много тежко състояние, който вероятно е починал.

"Вече има потвърждение, че това е Петър Унжиев, за който преди около 2 седмици съобщихме, че ще атакува втория по височина връх на Земята", съобщава специализираният сайт за новини от българския алпинизъм.

Потвърждението за смъртта идва от Есар Карим от Adventure Tours Pakistan (АТР) - агенцията, която обслужва сборната експедиция, в която е действал и Унжиев. Причината е "височинна болест".

В аклиматизационно изкачване българинът е достигнал лагер 2, около 6700 м. Придружаващият го височинен носач се е върнал в базовия лагер, като е оставил Унжиев в палатката. Дотам Унжиев се е движел с Димареску. "Последният на другия ден също е слязъл в базовия лагер, без да се поинтересува за състоянието на българина. Така Петър е останал сам на лагер 2", съобщава сайтът.

Разказът на румънеца с американски паспорт изглежда така: "Тази сутрин по всякакъв начин се опитвах да намеря някого в лагер 2, за да проверя какво се е случило с българина, който вървеше зад мен. Лицето му показваше, че е тотално дезориентиран и физически изчерпан. Изглеждаше като зомби."

Правят се опити за кореспонденция с обслужващата агенция ATP и със съседни експедиции, за да се получат повече сведения, твърди climbingguidebg.com. Външното министерство също е уведомено и се очаква отговор от българското посолство в Пакистан.

40-годишният Петър Унжиев трябваше да действа заедно с представителите на Казахстан Максут Жумаев и Василий Пивцов. По сведения от руски сайт те са излетели от Алма Ата към Исламабад на 17 юли.

Унжиев е неизменен победител в Обиколката на Витоша през последните години. Той е правил три пъти опити да изкачи осемхилядници, но по различни причини те са неуспешни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4539 |20.07.2010 Българският премиер на 5 км от Гейтс и Клинтън . 0| 4762 |17.07.2010 4-ма загинаха на пътя, двама намушкани в Пирогов . 5| 5297 |16.07.2010 Бивш борец загина при катастрофа . 15| 5104 |11.07.2010 Български физик с гладна стачка в Брюксел срещу ядрената мафия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads