Реклама / Ads
2| 4827 |10.05.2010 НОВИНИ

Български астронавт да участва в мисия на НАСА?

.
Нашата цел е български астронавт да бъде изпратен с мисия на НАСА, заяви Соломон Паси по време на публичната лекция на американската астронавтка Марша Айвинс на тема "Живот и работа в космоса - днес и в бъдеще", организирана от Атлантическия клуб.
 

"Това е голяма мечта и поглед в бъдещето, това бъдещето не само на България и на САЩ", коментира изказването на Паси американският посланик у нас Джеймс Уорлик.

"Ако погледнете модулите на Международната космическа станция ще видите хора от различни националности. Трябва, ако искаме да направим нещо голямо като стигнем до Марс, можем да си го позволим само като представители на планетата, а не на отделните държави", каза от своя страна Марша Айвинс.

Американската астронавтка каза, че едва, когато се намери начин да се прави гориво на Марс, астронавтите могат да си позволят дълга мисия там. Според Марша Айвънс първо трябва да се научат да правят гориво на Луната, след това на Марс и след това пътят до другите планети ще бъде много лесен.

„Стремежът ни е да отидем до други галактики, които са милиони. Около всички тези звезди може би има живот", разказа астронавтката. "Надявам се, че през моя живот мисията до Марс ще се осъществи, но трябва да развием технологиите за това, тъй че няма как това да се случи преди 2030 година. Трябва ни източник на енергия, системи, които да ни позволят да се движим много по-бързо до Марс", каза още Айвинс. Тя разказа и за началото програмата "Аполон" и кацането на капсулата "Аполо" на Луната и след това приземяването й обратно на територията на САЩ. "Кацането на Луната не е снимано в Холивуд. Хората непрекъснато ни питат за това", каза с усмивка тя. Тя показа на присъстващите снимки на различни космически кораби, както и снимки, правени от Космоса на пясъчните дюни на Алжир, българското Черноморие, София, Варна, Истанбул, Вашингтон, Париж, Лондон, Москва, Венеция, Лас Вегас, залива на Токио, Хавайските острови, делтата на Мисисипи, делтата на Ганг, Еверест, вулкана Везувий и редица други точки от света.

"Във състояние на безтегловност сте много силни и може да повдигнете всеки човек, но не може да стоите на едно място. При липсата на гравитация всички течности се превръщат в топки, а храната е предварително сготвена, пакетирана и вакуумирана и единственото, което трябва да се направи е да се претопли. На борда има течни подправки", разказа тя.

Марша Айвънс разказа, че тъй като не могат да изхвърлят боклука си в Космоса, го събират в специални чували и често пъти боклука остава 4 месеца на борда. Правим физически упражнения по 2 часа дневно на борда. На борда има и музикални инструменти, множество лаптопи, които могат да се използват и като телефон, както и специална машинка за подстригване, сподели Айвинс.

Според нея спането в липса на гравитация е чудесно. “На всеки 19 минути обикаляме земята и виждаме, че някой е забравил да сложи границите на държавите, така както сме свикнали да ги виждаме от географските карти”, обясни тя на всички присъстващи. "Усещането е велико, движението е много леко и е изумително, да разбереш, че не си на Земята", каза още тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5268 |10.05.2010 Гърци спипаха български военен с половин кг. хероин . 23| 4787 |18.04.2010 Станишев: Безработицата мъчи българските общини . 14| 5781 |08.04.2010 Борисов дава на прокурор комисията "Шушулов" . 11| 5049 |25.03.2010 Волен Сидеров поема комисията за контрол на ДАНС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads