Реклама / Ads
15| 5103 |11.07.2010 НОВИНИ

Български физик с гладна стачка в Брюксел срещу ядрената мафия

.
Георги Котев
Гладна стачка пред сградата на Европейската комисия в Брюксел започва днес ядреният физик Георги Котев. Протестът му е срещу престъпленията на ядрената мафия и заради отказ от прозрачност по въпроси на ядрената безопасност в България.
 
Решението си той оповести преди месец с нарочни писма до посланиците на европейските държави и САЩ у нас, както и до официалните български институции.

Котев е 45-годишен. През 1991 г. е завършил Московския енергетичен институт, а след това над 17 години работи тясно в областта на реакторната и ядрена физика, бил е главен експерт „Реакторно-физични анализи” в АЕЦ „Козлодуй”.

Причината за протеста ми е, че на 10 юли се навършват две години откакто разкрих за пръв път публично за груби нарушения в атомната електроцентрала. Надявах се на разследване и изясняване на скандала, но вече почти 24 месеца съм свидетел на пълна блокада и бездействие от страна на националните и европейските институции, които съм сезирал. Процесът на разследване е тотално блокиран. Протестът ми ще да бъде безсрочен. Мога евентуално да прекъсна гладната стачка, ако някоя институция влезе в нормалната си роля да ми даде възможност да работя за изясняването на скандала, заяви пред Frognews.bg Георги Котев.

Според него гладната стачката е последна форма на протест срещу едно уникално, мащабно криминално престъпление, което не само че не се разследва, но се прикрива, а и продължава да се извършва. В институционална блокада българинът обинява прокуратурата, следствието, Министерски съвет, Министерството на икономиката и енергетиката, Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ.

По време на работата си в АЕЦ Георги Котев установява, че централата работи с нелицензирано ядрено гориво, внасяно от Русия. Според него то най-вероятно е отработено в европейски централи, след това е рециклирано в Русия и изпратено в България. Така руснаците ползват страната ни като база за ядрени експерименти, а над 500 милиона евро са щетите от далаверите с нелегалното гориво.

Утре в София Комитетът за защита на Георги Котев и Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” организират от 12 ч. на площад “Независимост” (до фонтана пред президенството) мълчалив протест в подкрепа на българския физик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4637 |10.07.2010 Раниха сериозно български младежи във Франция . 3| 4958 |25.06.2010 Македонците надвиха молдовци по български паспорти . 1| 4657 |22.06.2010 Шеф на радио прави гладна стачка . 27| 6019 |16.06.2010 Р. Овчаров: Гьолът "Белене" ще се напълни с български шарани, а Дянков е Кашпировски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads