Реклама / Ads
0| 6561 |28.03.2016 НОВИНИ

Български юпита създадоха клуб Милениум

.
Клубове ще има в Лондон, Париж и Берлин.
Млади и образовани българи да се върнат у нас и да потърсят реализация включително и в администрацията. За това призоваха млади хора по време на конференция на тема "Пътят от Европа: Какво ще върне младите българи?". Дискусията се проведе в резиденция "Врана" под егидата на бившия премиер Симеон Сакскобурготски.
 
Младите зад граница са решили да създадат клуб "Милениум" с групи в Лондон, Париж и Берлин.

Десетки млади българи от почти всички големи университети във Великобритания, Франция и Германия се събраха за дискусията. Тя бе организирана от либералния институт ЛИПА, организацията на българите в Кеймбридж CantaBulgarian, и "Експат капитал", в която съдружник е бившият министър от кабинета "Сакскобургготски" Николай Василев.

В изказването си почетният председател на CantaBulgarian Румен Чолаков, който вече 9 години живее в чужбина, подчерта, че младите българи на Запад са изключително успешни и изреди водещи банки, компании и университети, в които те работят и учат.

Според него тази българска диаспора се вълнува от три неща за евентуалното си завръщане в страната – трудовия пазар, съдебната система и макроикономическата стабилност.

„България трябва да се бори за своите граждани“, подчерта Чолаков, имайки предвид да се създадат условията за тяхното привличане.

В същото време той призова да не се противопоставят българите в чужбина на тези в страната ни и да не се стига до конфликт между тях.

Велислава Петрова, докторантка по вирусология в Кеймбриджкия университет, говори в изказването си за невидимите бариери, издигнати срещу завръщането българите от чужбина. Според нея тези бариери са в професионален и личностен план.

„Те (младите българи в чужбина) се интересуват дали ще се развиват професионално, има ли ясно закони за правата им, как международните компании биха функционирали в българската среда с нейната корупция“, конкретизира се Петрова.

Докторантката изрично подчерта, че страната ни не е алтернатива за българите, посветили се на академичния тип развитие – заради цялостното състояние на науката ни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4592 |25.03.2016 За 43% от децата българският език не е майчин . 0| 4384 |21.03.2016 Калфин е първият български министър на труда, поканен за модератор в рамките на Съвета на ЕС по заетост . 3| 4322 |18.03.2016 БСП пита Танева: Кога ще защитите българските собственици на земя? . 3| 4405 |16.03.2016 Българските деца са отличници в Европа по пиене

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads