Реклама / Ads
3| 6707 |29.07.2013 НОВИНИ

Български полицаи бдят над ромите в Бордо

.
Двама български полицаи охраняват ромските катуни в Бордо, Франция. Първоначално плановете били и двамата да са от Пазарджик. После обаче се оказало, че в Пазарджик "няма достатъчно франкофони" сред униформените и бил намерен подходящ човек от София. И двамата се справят блестящо със задълженията си.
 

Това съобщи по време на семинар за трафика на хора Себастиян Морас, представител на френското посолство в България, информира "Марица".

Силната им страна, която ги прави конкурентни в новата за тях работна обстановка, е познаването в дълбочина на контингента, което липсва на френските служители на реда, похвали ги Морас. Сънародниците ни са в състояние да различат онези имигранти, които не си търсят работа и пребивават в страната с други цели.

Въпреки това обаче и за двамата нови служители на място не липсвали неприятни изненади. Пазарджиклията бил потресен, когато видял как живеят наши роми на катуни, при какви нечовешки условия отглеждат децата си. Сега се изготвят списъци на тези деца, за да бъдат предадени на Държавната агенция за закрила на детето. Има съмнения, че част от малчуганите са подготвяни да изкарват на място пари с просия или джебчийство, допълни г-н Морас.

При масовото екстрадиране на просяци роми обратно в България през 2010 година (тогава сред тях имаше и доста от Пазарджишко) впоследствие френските власти са установили, че част от тях не са отишли в страната им по желание, а са станали жертва на трафик на хора, съобщи още Себастиан Морас. Тогава за подобни престъпни схеми са събрани доста материали, задържани са и ръководители на такива престъпни мрежи.

Осъдени за трафик обаче няма, защото доказването на престъплението се оказало сложно дори за френската полиция. Тя среща в работата си срещу трафикантите същите проблеми, както и българската.

Френският лектор поне десетина пъти нарече трафика на хора “феномен”. Защото е нелепо и немислимо в 21 век, при законодателство, защитаващо поне на думи човешките права, да има търговия с човешки създания и безскрупулно съсипване на човешки съдби. Факт е обаче, че търговията с хора е част от съвремието ни така, както е била още от Средновековието, та и досега. Днес обаче играта е различна. Ред национални и международни институции си сътрудничат в опитите си да пресекат тези престъпни схеми, но това кара трафикантите да стават все по-изобретателни. Те винаги са с една крачка пред нас, признават български експерти, работещи по проблема.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5810 |29.07.2013 Стъклото на белия автобус счупено от полицаи? . 43| 6056 |18.07.2013 Проф. Янакиев: 2000 полицаи пазят парламента като лагер на прокажените . 23| 7116 |16.07.2013 Експерти, журналисти и полицаи: Изборът на шеф на ДАНС пак е непрозрачен . 26| 5696 |05.07.2013 Шокиращо: Льо Пен плаши с български и румънски "ароматни" роми

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads