Реклама / Ads
1| 6188 |17.07.2017 НОВИНИ

Български учен в основата на медицинска революция

.
Българският професор Николай Желев е част от екипа, правещ опити с изкуствени човешки сърца. Желев живее в Шотландия от 30 години и е директор на Центъра по медицински биотехнологии в град Дънди, Шотландия, пише БГНЕС.
 

Работата на неговия център е в областта на раковите изследвания и стволовите клетки. „Напоследък има бурно развитие в тази област. Сега имаме възможност да препрограмираме клетки, както препрограмираме компютри, да накараме една клетка да изпълнява други функции. Това е особено важно за такива клетки, които не могат да се делят като кардиомиоцитите-клетките, които изграждат нашето сърце“, обясни проф. Николай Желев.

 

Той посочи, че се раждаме с малки сърца с определен брой клетки и сърцето ни нараства благодарение на нарастването на обема на отделните клетки. Проблемът е, че то регенерира много трудно. „Ако някой разбие някои от вашите сърдечни клетки, вие оставате с толкова клетки по-малко и се нуждаете от трансплантация. Ние намерихме начин да препрограмираме кожни клетки в сърдечно-съдови клетки и да изграждаме изкуствени сърца. Сега ги използваме за опити, но в бъдеще се очаква те да бъдат използвани и за трансплантации. Това зависи от развитието на тези технологии, което е много бързо“, заяви проф. Желев. `

 

Той е категоричен, че преди пет години не било възможно да се мисли за дизайн на човешки сърца, тъй като за съжаление нашият организъм не е перфектен в това отношение. „Който го е реализирал не е искал да живеем прекалено дълго. Даже един червей или гущер може да регенерира по-лесно, докато нашите вътрешни органи при повреда регенерират много по-трудно, особено сърцата. Но, сега може да произвеждаме „резервни части“, резервни органи за специфичен човек. По този начин се отхвърлят проблеми с отхвърлянето, несъвместимостта“, каза още проф. Николай Желев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7727 |14.07.2017 Съдия Методи Лалов: Срамувам се от българския съд! . 4| 8412 |11.07.2017 Вицепремиерът Симеонов: Домусчиеви искат фалит на Български морски флот . 1| 7242 |23.06.2017 Изстрелват българския сателит „БългарияСат – 1” /на живо/ . 0| 6473 |21.06.2017 Български ветроход се заби в испански

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads