Реклама / Ads
1| 5247 |27.02.2018 НОВИНИ

Български учени откриха на Антарктида растения от древния континент Гондвана

.
Български екип от геолози намери на Антарктида вкаменелости на растения от ”младостта” на нашата планета - доказателство, че белият континент някога е бил зелен.
 
Успешно завърши и високо технологичният българо-португалски проект "Антарктика роботикс академи", чиято цел е стотици деца да опознаят ледения континент без да напускат България, съобщиха от Българския антарктически институт.

Една от поставените задачи пред антарктическата ни експедиция беше детайлно проучване на скалите на нос Хана. Той се намира на 12.5 км по права линия от полуостров Хърд, където е разположена Българската антарктическа база "Св. Климент Охридски".

Тъй като най-бързият достъп до носа е по вода, с помощта на командира базата инж. Йордан Йорданов, геолозите достигнаха носа с моторна лодка "Зодиак", след което направиха бивачен лагер на брега.

В геоложкия екип участват д-р Камен Бонев, д-р Стефан Велев и гл. ас. д-р Дочо Дочев.

Скалните последователности на нос Хана, основно се състоят от различни типове вулканични скали, силове и редки седиментни скали.

Досегашните проучвания на района, направени от британски и чилийски изследователи са спорадични и далеч не толкова детайлни.

Българските геолози изследваха в най-северната част на носа свободната от сняг и лед територия. Там те откриха множество растителни фосили и тънки въгленосни нива.

Намерените вкаменелости от растения са на възраст около 86 милиона години - от късната креда. Те са съхранили в зелени тънкослоести пясъчници с фина и среднозърнеста структура.

Става дума предимно за останки на голосеменните растения, които са били доминиращи в края на късната креда. Рядко се срещат и листни отпечатъци от покритосеменни растения, които са се появили в средата на ранната креда. Едва в следващите епохи те са преживели разцвет, за да бъдат днес доминиращи в растителния свят на планетата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4988 |26.02.2018 Откриха изчезналото 10-годишно момче, болно от аутизъм . 0| 4942 |25.02.2018 Ученици от Пирдоп, Кнежа, Плевен, Кюстендил, Дупница и София достигнаха трети кръг на състезанието ”Стани стипендиант на ЧЕЗ” . 1| 4967 |23.02.2018 Вучич обещал за българите в Сърбия достъп до медии на български . 2| 4673 |21.02.2018 Даскали и ученици бягали от час да протестират „за” кмета на Септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads