Реклама / Ads
82| 6360 |30.01.2009 НОВИНИ

Българските полицаи алармират Европа за своите проблеми

.
Протестиращите полицаи уведомиха всички професионални организации на служителите в системата на вътрешните министерства в страните от ЕС, ЕвроКОП и Европейския съвет на полицейските синдикати, ръководството на Европейската комисия и ЕП за своите искания, разпространявайки писмо.
 

Текстът на писмото е :

"Вече втори месец служителите на Министерството на вътрешните работи в България протестират.
Българските полицаи са достойни хора, които искат да работят по европейски правила. Поредното правителство, незаинтересовано от закона, реда и сигурността в страната ни, не позволява това. В България полицаят получава 300 евро заплата, принуден е да ползва личен компютър и консумативи, да зарежда с лични средства горивото на служебните автомобили.  Никой не отчита личните му разходи за професионална дейност. Българският полицай носи униформа с качество на китайска конфекция, но на дизайнерски цени. Българският полицай не получава заплащане за нощен труд или дежурства в почивни и празнични дни.
В българското Министерство на вътрешните работи да се направи кариера е възможно единствено чрез политически протекции, професионалното образование не гарантира израстване. Назначенията и професионалното развитие са обвързани с корупционни практики, които от своя страна се мултиплицират в корупционно поведение на назначените по този начин служители.

bg_police_ec_1.jpg
Въпреки това в България има полицаи идеалисти и ентусиасти, които желаят да работят по европейски. Те излязоха три пъти на мълчалив протест пред сградата на МВР. Подкрепете тези хора, които въпреки корупцията, липсата на правосъдие и незаинтересоваността на властта в България, желаят да са част от европейското семейство и да работят по правилата на европейските си колеги."

Освен това стана ясно, че в 13 часа днес е насрочен вторият кръг от преговорите между Контактната група на протестиращите и ръководството на министерството. Ето и разпространените искания на протестиращите:
  1. Иницииране промяна в ЗМВР в глава 20 " Синдикална дейност " в срок от 1 месец, както и промяна на нормативните документи, регламентиращи тази дейност.
  2. Незабавни промени в НК, предвиждащи по-тежки наказания и свеждащи до минимум възможността за освобождаване от наказателна отговорност и замяна на ефективната присъда с по-лека (условна, пробация) за лице, извършило нападение срещу служител на МВР при или по повод изпълнение на служебните му задължения. Инкриминиране на съпротивата при арест и неизпълнението на полицейско разпореждане.
  3. Подобряване материално-техническото и финансово - ресурсно обезпечаване на дейността на служителите от МВР в съответствие с функционалните им задължения в срок до 4 месеца. От Министъра на ВР да бъде предоставена конкретна и публично оповестена програма за предстоящите действия в тези направления на дейност в срок до 1 месец.
  4. Увеличение на основната работната заплата с 50 % на служителите в МВР считано от 01.01.2009 г., в срок до 01.03.2009 г.
  5. Заплащане на извънредния и нощен труд в съответствие с разпоредбите на КТ, ежемесечно и без ограничение на максималния брой заплащани часове.
  6. Увеличаване средствата за вещево доволствие минимално с 200 % и средствата за храна на  ½  минимална работна заплата.

Frognews.bg

bg_police_ec_2.jpg
 снимки Вяра Йовева
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4780 |21.01.2009 О. Минчев: БГ партиите са най-непрозрачните в Европа . 11| 5020 |20.01.2009 Руският газ тръгна към Европа . 1| 4723 |12.01.2009 Европарламентът обсъжда биометричните данни в паспортите . 3| 5516 |29.12.2008 Цените на българските стоки бележат спад

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads