Реклама / Ads
4| 5071 |08.01.2010 НОВИНИ

Българското образование има нужда от пари и нов закон

.
Сергей Игнатов
Над 105 млн. лв. ще бъдат похарчени през тази година за развитието на средното образование, съобщиха за медиите от Министерството на образованието и науката.
 

Най-много средства - 30 млн. лв., ще отидат за по-пълно обхващане на учениците в задължителна училища възраст. По националната програма за Оптимизация на училищната мрежа ще бъдат разпределени 26 млн. лв. За енергийно ефективно саниране на училищните сгради са предназначена 10 млн. лв., а с 13 млн. лв. ще бъде обезпечено въвеждането външното оценяване.

Образователният министър Сергей Игнатов започва 2010 година с оптимизъм и притеснение, защото все още сме в условия на финансова криза.

В просветното министерство обаче се надяват от новата учебна година да влезе в сила идеята за обхващане на всички петгодишни деца в предучилищни групи. Според разчети 11 хил. към момента са свободните места в детските градини, но в по-малките градове.

За да се реши проблемът например в София или Варна, ще се търсят места за тези групи и в самите училища. Новият закон за народната просвета, който ще регламентира този процес, ще бъде готов през март. Ако парламентът не успее да го приеме до есента, промени ще бъдат направени в стария закон.

Това се отнася и за целодневното обучение на първокласниците, което се предвижда. След въпрос на По света и у нас не са ли твърде малки децата, за да стоят по цял ден в училище, стана ясно, че все пак това обучение ще е по избор на родителите.

По този повод зам.-министърът на образованието Милка Коджабашиева каза, че кoгaто родителят си е в къщи и осигурява тази възможност, той може да си вземе детето и може да се направи така, че да бъде наистина в интерес и защита на детето. Предвидена е възможност и родителите да изявяват своята воля и желание къде да се обуча детето им в предучилищна възраст.

Сергей Игнатов обяви, че стартира реформата в Българската академия на науките и изрази надежда тя да протече успешно. На обществена дискусия вече е подложен и проектът за изменение на закона за научните изследвания. До края на март се очаква да бъдат готови и другите два законопроекта - за училищното и висшето образование.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 8485 |08.12.2009 2013 фатална за образованието . 6| 4691 |23.11.2009 Повечето висшисти са основен проблем в образованието . 2| 4526 |19.11.2009 Реформите в образованието са единствения приоритет . 6| 4838 |17.11.2009 Имаме нов министър на образованието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads