Реклама / Ads
11| 6748 |28.10.2013 НОВИНИ

Българското село изчезва

.
Източник: Булфото
200 села призраци без нито един жител има на картата на България. Това съобщи вчера ученият от БАН Николай Цеков, който представи свое изследване на демографските перспективи пред най-малките селища у нас.
 

Голям бил и броят на т. нар. села „червени лампички“, които били на стадий изчезване. Тенденцията била населени места, които през 2006 г. са били с по1000-2000 души, сега да са с под 200, предава в. Монитор. В над 1000 села пък не се е родило нито едно дете за цяло десетилетие.

„Селата и малките градове са напълно оголени, младите ги няма, което заличава всякаква възможност за демографски растеж и води до чисто биологично изчезване на жителите и на населените места от картата“, обобщи Цеков.

Изключение от общата картина били смесените села с преобладаващо турско, помашко или ромско население. Като пример ученият посочи общините Гърмен и Черноочене в Родопско, където оставала перспективата за дълъг живот и нормално развитие. „Ясно се вижда връзката между обезлюдяването и етническия състав и колкото по-голям е броят на малцинствените групи, толкова по-голям е потенциалът. Българските села обаче си отиват“, коментира Цеков.

Междувременно вчера по време на кръгла маса за демографската криза движение „България без цензура” на журналиста Николай Бареков предложи да се създаде специално министерство, което да се бори с проблема. Идеята е към това ведомство да преминат агенциите за чужденците и за българите зад граница, както и всички държавни структури, които имат отношение по въпроса.

Според Бареков всички усилия в борбата с демографския проблем трябва да са свързани и с подобряване качеството на живот на българина. По време на дискусиите бяха припомнени притеснителните данни от Евростат, според които нацията ни се топи с по 7 души на час и след 100 г. може да останат само 1 038 000 българи. В същото време за 30 - 40 г. неродените българчета били 6 млн. - толкова са направените аборти.

Лидерът на „България без цензура“ подкрепи голяма част от предложените на кръглата маса идеи, сред които диференциран подход в подкрепа на майките със средно и висше образование и въвеждането на ергенски данък. Според Бареков хората без семейства могат да проявят солидарност и 2% от събраните суми от тях да отиват в подкрепа на младите семейства и децата.

Журналистът настоя плоският данък да отпадне и да се премине към прогресивно подоходно облагане. Бареков предложи да се създаде и съвет по демографски политики към правителството, като този орган да има право да налага вето на решенията на кабинета по темата. Лидерът на „България без цензура“ се обяви и в подкрепа на идеята на фондация „Искам бебе“ за създаването на общински фондове за подкрепа на програмата инвитро и жените, които не могат да заченат, да получават по 1500 лв.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4815 |18.10.2013 В Катуница: Линчуват Рашкови, ако се върнат в селото . 20| 5817 |06.10.2013 Над 80 села в Северозапада пред изчезване . 4| 10804 |30.08.2013 Изчезват острови в Тихия океан . 13| 5486 |29.07.2013 Почти 1 млрд. лева отделят за българското здравеопазване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads