Реклама / Ads
3| 4937 |16.11.2010 НОВИНИ

БАН и Алма Матер се вдигат на нов протест

.
Най-старото висше училище у нас и Българската академия на науката днес ще излязат на поредния протест срещу деструктивната политика на управляващите по отношение на българското образование и наука.
 

Учените от БАН, които вече за трети път ще протестират, този път те ще излязат на мълчаливо шествие пред Народното събрание в 18.00 ч., където ще запалят свещи като символ, че пламъкът на знанието и науката побеждава безпросветната мъгла.

Основните искания на учените са да бъдат възстанови съкратените 10 млн. лева за тази година, с които да се изплатят обезщетенията на съкратени служители и да се покрият консумативите на академията. Протестиращите искат кабинета да задели поне още 25 млн. лева над предвидения бюджет за следващата година в размер на 59 млн. лева.

От БАН настояват още министрите Симеон Дянков и Сергей Игнатов да си подадат оставките, защото са доказали, че не могат да водят диалог. Въпреки обещанията на образователния министър до среща на протестиращите с премиера Бойко Борисов така и не се стигна. Затова този път учените излизат на протест под надслов „Да отговорим на мълчанието с мълчане".

За разлика от тях преподаватели и студенти от СУ"Св.Климент Охридски" излизат на протест днес в 10 часа. Проф. Илчев коментира, че ВУЗ-ът не протестира за пари, а за реформи и стратегия в сферата на образованието.

„Това е шествие митинг, което цели да настои, че приоритети, които декларативно се изказват, и то не от вчера или от днес, трябва да бъдат реално защитени в парламента и в правителството. Надяваме се това да стане", обясни той.

Ръководството на университета и студентите настояват правителството да разработи национална стратегия за развитие на сферата и да бъде предложен конкретен подход, който да гарантира инвестиране в качествено образование. Сред другите искания на протестите са: „правителството да определи адекватна държавна сужбсидия за издръжката на студент, отговаряща на изискванията за качество на съответната специалност; да се дадат гаранции, че при евентуална актуализация на бюджет 2011 средствата, заложени за образование и наука, няма да бъдат засегнати по какъвто и да било начин".

Протестното шествие на Софийския университет ще се движи по маршрута - ректората на Алма Матер, бул. „Цар Освободител" до Министерския съвет, по бул. „Дондуков" обратно до ректората.

Ръководството и студентите призоваха всички възпитаници на Алма Матер да излязат и да ги подкрепят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 47| 10491 |01.11.2010 Декан в Алма Матер с имоти за над 1 млн. лв. . 2| 5811 |29.10.2010 Повдигат ново обвинение на "октопода" Джотолов . 32| 9509 |28.10.2010 Синдикалист на МВР - привилегирован студент в Алма Матер . 8| 4634 |18.10.2010 Министър Дянков отсвири Алма Матер

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads