Реклама / Ads
12| 4850 |18.05.2010 НОВИНИ

И БАН излиза на протест

.
Учените от БАН излизат на протест
Академичната общност се надига на протест срещу лошото управление на науката. Никола Съботинов определи утрешния протест като историческо събитие за БАН.
 

Утре с митинг шествие учените ще протестират срещу заявените намерения на министъра на образованието и науката Сергей Игнатов да разформирова БАН и да подчини нейните институти на различни министерства и ведомства.

Според Никола Съботинов академията не е изпадала в подобна ситуация за нейните 140 години съществуване.
Протестът ще бъде срещу непоследовотелната и непрекъснато променяща се политика по отношение на БАН, както и за липсата на диалог с министъра.

"Академията ще иска правителството да застане зад науката в България и да я поддържа, тъй като науката е европейски приоритет и България е европейска страна", заяви академик Съботинов.

Той подчерта, че учените от БАН отстояват интересите на България, а не на отделни партии. Според ръководството на БАН целта на атаките срещу академията са имотите.

„Трябва да излезнат от закона за БАН и да минат като публична държавна собственост. Следващата крачка е частна държавна собственост. Следваща - МОЛ", коментира Съботинов обявените от министър Игнатов намерения институтите да бъдат извадени от БАН.

Общността на работещите в БАН са обръща с петиция до премиера Бойко Борисов, в която се изразява тревога от многобройните прояви на незачитане н авторитета на Академията и намеренията да се разруши целостта на БАН.
Учените искат от премиера съдействие за запазване на целостта на БАН като национален научен център, за прозрачност в намеренията и инициативите на министъра по отношение на БАН, коригиране на бюджетната субсидия.

В петицията си учените напомнят, че в 140-годишната история на БАН именно министър-председателите на България нееднократно са поемали отговорността за просперитета на академията и имената им са останали в историята.

В специална декларация Общото събрание на БАН изтъква направеното до момента за реформиране и настоява за откровен и сериозен диалог.

Академик Съботинов припомни, че Академията е минала процес на оценяване от независими европейски институции и според изводите им българските учени правят наука на добро ниво, въпреки скромните условия.

Никола Съботинов подчерта, че само за фонд Работна заплата БАН се нуждае от 72 милиона лева, а разполага с орязан бюджет от 67 милиона лева и поясни още, че ако бъде премахнато централното управление на академията и заплатите на служителите му бъдат разпредели към възнагражденията на останалите учени от институцията, то месечното им възнаграждение ще се вдигне 8 лв. и 88 ст.

По същата логика от закриването на централното управление звената на БАН, които са 69, биха получили по 10 000 лв. годишно, добави Съботинов.

При закриване на централното управление, обаче би следвало дейностите, осъществявани то него, като международни сътрудничество, одит, патента дейност, библиотечна дейност и др., би трябвало да се прехвърлят към Министерството или към всяко от отделните звена, което може да излезе по-скъпо.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 38| 5888 |12.05.2010 БАН поема към протести, С. Игнатов - не ми пука . 4| 4607 |08.05.2010 Обмислят протест срещу присъда на Митьо Очите . 29| 6223 |05.05.2010 Източват Водно огледало, БСП излиза на протест . 10| 4483 |27.04.2010 БСП излиза на протест в деня на труда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads