Реклама / Ads
1| 5605 |28.09.2015 НОВИНИ

Бан Ки-мун: Пет държави държат ключа на решението на конфликта в Сирия

.
Бан Ки-мун
Пет държави държат ключа за намиране на политическо решение в Сирия, заяви при откриването на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН генералният секретар на организацията Бан Ки-мун. По думите му, ако Русия, Съединените щати, Саудитска Арабия, Турция и Иран не могат да постигнат компромис ще бъде безсмислено да се очаква промяна в обстановката в Сирия.
 
Четири години на дипломатическа парализа в Съвета за сигурност и други държави позволиха на кризата да излезе извън контрол. Отговорността за прекратяване на конфликта е най-вече на воюващите в Сирия страни. В същото време оръжията и парите, които влизат в Сирия, допринасят за разгаряне на конфликта. Време е други страни, основно тези в Съвета за сигурност на ООН, както и ключови регионални сили да поемат отговорност, заяви Бан Ки-мун, цитиран от БНР.
 
Той призова ситуацията в Сирия да бъде отнесена в Международния наказателен съд. Според него, не трябва да има безнаказаност за тежките престъпления, които се извършват в хода на конфликта.
В речта си пред Общото събрание на ООН американският президент Барак Обама подчерта, че Съединените щати са готови да работят с всяка държава, включително Русия, за намиране на решение на сирийската криза, като настоя за политически преход в Сирия, така че Асад да бъде отстранен от управлението.

Виждаме, че някои големи сили се налагат по начин, който противоречи на международното право. Ставаме свидетели на подкопаване на демократичните принципи и човешките права, които са в основата на мисията на ООН. Твърди се, че подобно ограничение е необходимо за справяне с липсата на ред, че това е единственият начин за борба с тероризма или за предовратяване на чуждестранна намеса в някои държави. По тази логика би трябвало да подкрепяме тирани като Башар Асад, който използва бомби-варели, за да убива невинни деца, заяви Обама.


Тази вечер на него му среща в ООН с руския президент Владимир Путин. Двамата ще обсъдят конфликта в Сирия и ролята на Москва в Близкия изток.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5569 |24.09.2015 А. Райчев: В Европа се държат като чиновници, а не като политици . 0| 4485 |20.09.2015 Кънев: Квотите за държавите не решават проблема с бежанската криза . 3| 4584 |16.09.2015 Московски: 5 държави могат да задържат Авиоотряд 28 заради неплатени сметки . 24| 5663 |05.09.2015 Проф. Н. Дюлгерова: Външни сили поддържат хаоса в Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads