Реклама / Ads
8| 4919 |06.05.2011 НОВИНИ

Бан Ки-мун: Революциите в Източна Европа бяха кадифени

.
Бан Ки-мун Източник: БТА
Революциите в Източна Европа бяха нежни, кадифени, безкръвни. А какво наблюдаваме днес в Близкия Изток и Северна Африка - тамошните революции са удавени в кръв, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун в София. Той взе участие в международната конференция "Преходът в Централна и Източна Европа и промените в Близкия Изток".
 

Местните диктатори избиват собствените си народи. Тези народи нямат своя ангел спасител, който да пази хората. Бан Ки-мун посочи, че не е ясно как ще завършат арабските бунтове. "Крайната цел не е ясна. Може да се окаже и много опасна", подчерта генералният секретар на ООН.

"Всеки, който извърши престъпления срещу човечеството, нарушава този фундаментален принцип на човешките права, нарушава правата на собствения си народ и той ще бъде държан отговорен", каза той.

Той сравни днешните бунтове в арабския свят с промените отпреди 20 години в Източна Европа, които доведоха до падането на Берлинската стена и социалистическата система.

По-късно Бан Ки-мун се срещна и с президента Георги Първанов. Пред него той подчерта водещата роля на образованието за повишаване на качеството на живот в света и оцени високо приноса на България като донор и участник в поетите от ООН ангажименти в тази сфера.

Георги Първанов пък припомни тезата си за превръщане на образованието в приоритет на държавната политика като основен фактор за социално и икономическо развитие.

Бан Ки-мун оцени високо инициативата на президента Първанов “Културни коридори”, която стартира през 2005 г. под егидата на ЮНЕСКО и отбеляза, че България може да служи като пример на Балканите за мирното съжителство на различни култури и религии.

Георги Първанов и Бан Ки-мун обсъдиха въпросите на енергийната сигурност след аварията в ядрената електроцентрала “Фукушима”. Двамата отбелязаха необходимостта от въвеждането на високи и ясни критерии за сигурност, които да гарантират безопасното използване на ядрената енергия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 6415 |30.04.2011 Европа не ни иска на трудовия си пазар . 2| 5042 |28.04.2011 Кандидатстваме за европари по интернет . 4| 5005 |19.04.2011 ОЛАФ разследва далавери с европари в земеделието . 8| 6002 |07.04.2011 Европарите за земеделие скараха червени и управляващи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads