Реклама / Ads

14| 4465 |17.11.2010

БАН остава, вече под крилото на държавата

.
БАН
Българската академия на науките не само няма да се закрива, а институтите й ще преминат на финансиране директно от държавата. Това заяви по БНТ снощи образователният министър Сергей Игнатов по повод коментарите, че се подготвя закон, който цели ликвидирането на академията.

От думите на Игнатов стана ясно, че анонсираната от премиера Бойко Боросив информация, че се подготвя нов Закон за БАН, според който институтите, изпълняващи държавни задачи, да преминат на централно финансиране към държавата, а останалите да преминат към университетите, не е съвсем коректна.  

Тя  бе интерпретирана и като пореден опит за разформироване на академията, тъй като представители на правителството и преди са лансирали подобни тези. Основен привърженик на идеята науката да се прави само в университетите, а не в академията е финансовият министър Симеон Дянков.

Игнатов подчерта че според закона институтите на БАН ще получат по-големи права и ще станат второстепенни разпоредители с бюджета си, т.е. парите за тях ще идват директно от министерството и няма да минават през ръководството на БАН.

Той  обясни също, че институти като тези по метеорология и сеизмология ще получават допълнително средства, за да не се поставя под съмнение съществуването им. Предвиждали се и по-тесни връзки на институтите с университетите. “Академията не се закрива, а остава като център, който организира провеждането на научните изследвания“, поясни Игнатов.

По думите на просветния министър проектозаконът за БАН не е нов. В основата му е проектът на академик Благовест Сендов, представен през май, който учените тогава не одобриха и се разбраха с премиера да продължат своята реформа. Сега, според министъра, реалностите са други.

“Ако реформата беше успешна, сега нямаше да имаме ситуация, където учените са по един, два месеца в неплатен отпуск и най-неприятното е, че млади учени също са в неплатен отпуск“, заяви Игнатов. Според него ако парите в БАН са се разпределяли правилно, не е много сигурно дали е щяло да се стигне до сегашната кризисна ситуация.

Според министъра проектът ще е готов до два-три дни. Готов е и проектът за Стратегия на развитие на науката, приоритети ще бъдат нанотехнологиите, енергетиката и екологията.

Преди ден от БАН обявиха, че се готвят за "крути" протести, които ще излязат и извън София. Учените вече месец протестират срещу държавната политика спрямо академията. За следващата година за БАН се предвидени 59 млн. лева, колкото са и парите през тази година след намаленията. В началото на 2010 г. бюджетът на БАН бе 84 млн. лв., през април бяха орязани 10 млн. лв., а с актуализацията на бюджета той бе намален с още 15 млн. лв. От БАН обявиха, че този бюджет не стига дори за изплащането на пълните заплати на учените, а плащането на консумативи и режийни разходи е невъзможно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Боцкат вече с китайски спринцовки 4| 4677 |16.11.2010 . Вече и в Пазарджик може да си гей 9| 4458 |09.11.2010 . Спим повече от утре 3| 6072 |30.10.2010 . Мутафчиев излиза от комата, вече диша сам 2| 4331 |27.10.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ