Реклама / Ads
35| 6574 |27.10.2011 НОВИНИ

БАН пусна черни знамена, плаши кабинета със съд

.
БАН пусна черни знамена по прозорците в знак на протест срещу орязания с 9% бюджет на академията, съобщава БНР.
 


Решението за протеста бе взето на Общо събрание на академиците днес и причината е, че Академията  ще получи около 5 млн. лв. по-малко през 2012 г.


Крайните мерки включват и дело срещу българското правителство в Страсбург.

В началото на заседанието на Общото събрание на БАН председателят на академията акад. Никола Съботинов заяви, че ръководството на БАН настоява правителството да планира бюджетна субсидия за 2012 г. в размер на 95-98 милиона лева.

Въпреки отправената покана към министрите Сергей Игнатов и Симеон Дянков да присъстват на Общото събрание на Академията, те не само не присъстваха, но не изпратиха свои представители, споделя  по-рано днес пред журналисти  главният научен секретар проф. Стефан Хаджитодоров.

 

Той съобщи тревожния факт, че само от началото на миналата година досега БАН са напуснали 1416 учени, като през 2011-та месечно напускат по 45 души.

 

"Това е абсолютна загуба за българската държава и за българското общество, защото са инвестирани много средства в тези изследователи", каза Хаджитодоров.

 

Неплатените отпуски във всички институти продължават. Минимум по 5 дни учените излизат в неплатени отпуски, в някои звена работното време е намалено принудително. От 540 лв. средна заплата при миналогодишния бюджет от 59 млн.лв, през 2012-та тя ще намалее до 478 лв.


"Ще бъде жалко ако не се осъществи някакъв диалог между БАН, между МС и НС, защото каквито и протести да правим, ако наистина няма желание от другите две страни, академията е обречена", подчерта главният научен секретар и отбеляза, че субсидиите за университетите са увеличени средно с 4 %, а на БАН е намалена с близо 9%.

 

С около 5 млн. лв е орязан бюджетът на академията за следващата година – до 54.7 млн.лв. "Това е бюджет, който не стига за абсолютно нищо, като започнем от заплатите, но най-вече не стига за никаква реална научно изследователска дейност", обясни проф. Хаджитодоров.

 

Учените нямат оборотни средства за работа по проекти, нито за съфинансиране. "Ние ще бъдем принудени да прекъснем работа по договорирани проекти или започнала научноизследователска дейност. Просто един бюджет на ликвидацията", подчерта главният научен секретар. Повечето проекти, които БАН ще спре да изпълнява, са в партньорство с ЕС, в това число и проекти с Фонд научни изследвания.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5132 |16.10.2011 Тренчев плаши с инфлация . 5| 5955 |15.10.2011 Тежки наказания за хората, допуснали кражбата в Челопеч . 27| 6028 |15.10.2011 Индипендънт: Взривът срещу Диков цели да бъде опозорен кабинета . 3| 4770 |11.10.2011 Пуснаха на свободата “атентатора” на парламента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads