Реклама / Ads
18| 5856 |30.11.2010 НОВИНИ

БАН не ще да е конник без глава

.
БАН
От ръководството на БАН категорично се противопоставят на законопроекта за академията. Според тях този проект премахва основната функция на академията - извършването на научно-изследователска дейност и я заменя със „сътрудничество".
 

Tози закон ликвидира не само БАН, но и науката като цяло, заяви председателят на БАН акад. Никола Съботинов на пресконференция в централата на академията.

Вчера събранието на академиците и член-кореспондентите единодушно отхвърли законопроекта и счита, че това е унижение за българската наука, поясни Съботинов.По думите му, законопроектът е опасен за развитието на науката в България, не съответства на българските и европейските ценности и традиции и е откровено ретрограден и антиевропейски.

Проектозаконът предвижда ликвидиране на академията като национален научен център и грубо потъпкване на академичната автономия чрез пълно подчинение на научните институти на изпълнителната власт.Предвижда се институтите да преминат към Министерството на образованието, което означава пълна зависимост на директорите от министъра, поясниха от БАН.

Въпреки твърденията на управляващите, че нямало аспирации към имотите на академията, това не е наистина така, убедени са академиците, защото ако институтите преминат към министерството, при евентуално тяхно закриване, собствеността остава там. „Това е схемата, приложена в Грузия. Знаем какво се случи там и затова ще се борим", категорични са академиците.

Премахването на Централното управление на БАН, според акад. Съботинов, е за да не може да функционира академията. „Някъде структура от типа „конник без глава" да сте виждали?", попита по този повод бившият шеф на БАН акад. Иван Юхновски.

От БАН недоумяват как министърът си въобразява, че ще може да управлява институтите на българската академия. В цялото министерство има само две хабилитирани лица и единият е министърът, който е египтолог, тоест ботаника, химия, да не говорим за инженерни науки, са му далечни. Това ли е капацитетът, който ще управлява националния център за научни изследвания, недоумяват учените.

Замисълът на този закон е един - разрушение на всяка цена от зла амбиция и апетит към имотите, убедени са в академията.Акад. Съботинов съобщи, че учените отново ще излязат на протест, като уточни, че вече са подкрепени от над 2020 учени от цял свят, включително и трима нобелови лауреати.

Освен това, 450 български учени, работещи в чужбина, са се обявили в защита на БАН. Над 3 000 български граждани са се включили в подписката в защита на академията и от различни населени места хора предлагат да се проведе национален протест.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 53| 7850 |08.11.2010 Дават 400 хил. евро за главата на премиера; Борисов: Малко са! . 9| 5534 |31.10.2010 Все по-малко полицаи искат главата на Цветанов . 13| 7147 |26.10.2010 Атакисти хвърлят оставки, искат главата на Сидеров . 12| 5595 |08.10.2010 След неуспешния вот на недоверие БСП поиска главата на Цецка Цачева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads