Реклама / Ads
9| 5245 |01.12.2010 НОВИНИ

БАН скара ГЕРБ с опозицията

.
Законът за БАН се оказа клин между депутатите на ГЕРБ и тези на Синята коалиция, БСП, ДПС и "Атака", които бяха единодушни, че неговото гледане трябва да се отложи във времето.
 

Това стана по предложение на председателят на образователната комисия Огнян Стоичков, въпреки настояването на народните представители от ГЕРБ той да бъде внесен за обсъждане. Като основна причина депутатът изтъкна липсата на становище на МС и други отговорни институции по законопроекта за БАН, внесен от Румен Стоилов от ГЕРБ и група народни представители.

Въпрос на политическо мъжество е реалният вносител на закона да не се крие зад академическата личност на г-н Стоилов, заяви Лютви Местан.

Той изиска становище от правните дирекции на МС и НС, доколко законопроектът отговаря на нормативните изисквания, да се посочи дали това е закон за изменение или изцяло нов закон.

Валя Богданова от БСП застана зад предложението на Огнян Стоичков.

Георги Терзийски от РЗС настоя вносителите да изтеглят законопроекта, защото ще останат в историята като "килърите на 141-годишна институция като БАН".
 
Румен Стоилов бе категоричен, че няма да оттегли законопроекта за следващо заседание и настоя той да бъде гледан още днес.

След кратки спорове 9 депутати от Синята коалиция, БСП, „Атака", ДПС, гласуваха проектът да не се гледа днес, само 7 от ГЕРБ гласуваха за това законът за БАН още днес да мине на първо четене в комисията по образование.

Не мина и вторият законопроект, касаещ БАН - този на лидера на РЗС Яне Янев, който предлага да се наложи 10-годишен мораториум върху сделки с имоти на БАН.

Мотивът беше същият - няма становище от компетентните институции. Тъй като тези два законопроекта бяха единствените точки в дневния ред на комисията, депутатите разпуснаха заседанието.

Има два варианта - или законът да бъде изтеглен, или агонията да продължи. Това заяви просветният министър Сергей Игнатов след заседанието в отговор на въпрос какво предстои от тук нататък.

Законът е хубав и не цели закриването на академията, а нейното реформиране. БАН трябва да съществува най-малко още 1000 години, посочи образователният министър.

Да се прецизира проекта в частта за съдбата на институтите, настоя шефа на образователната комисия Огнян Стоичков.

Той обаче изрази неувереност, ако утре този закон влезе в сила, колко от действащите институти ще бъдат запазени, колко ще бъдат наново създадени от МС и в какъв срок.

Тези отговори в закона не са уредени, каза Стоичков.

Не може с лека ръка да се посегне на БАН, заяви академик Никола Съботинов. Като абсолютно негоден, той определи предложения закон за БАН от управляващите.

Той лишава академията от възможността да извършва научни изследвания. Не трябва да се допуска един такъв закон, отсече Съботинов и подчерта, че остава оптимист за бъдещето на Академията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 4854 |09.10.2010 Панагюрското съкровище скара кмет и министри . 1| 4602 |08.10.2010 Баретата скара съд и прокуратура . 0| 5492 |30.09.2010 Продажба на имущество при развод скара депутатите . 39| 5499 |30.09.2010 Б. Борисов: Опозицията да си натиска...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads