Реклама / Ads
22| 5458 |12.08.2010 НОВИНИ

БАН: Топят ни с високи заплати, искат имотите на Академията

.
Скандално високите заплати в БАН били журналистически измислици и нямали нищо общо с реалността, там доходите били смешни. Това обяви в ефира на bТВ тази сутрин Стефан Хаджитодоров, който е главен научен секретар на Академията. Според медийни разкрития той получавал месечно възнаграждение в размер на 4300 лева.
 

Имал 4 договора за полагане на труд, като сумарно събрано работното му време по тях се равнявало на 24 часа.

Манипулацията е пълна, освен основното ми турдово възнаграждение, участвам и в реализирането на няколко проекта, финансирани от ЕС. От там получавам хонорари, а тези средства нямат нищо общо с БАН и бюджетът на институцията. Такъв бил договорът му с Центъра за иновации, а в случая се смесвали доходите му от административна дейност и от научна работа.

Хаджитодоров защити дохода от 1523 лв. и на Емилия Христоскова, секретарка на председателя на Академията.
Тя не е просто секретарка, а е началник на кабинета на шефа на БАН и съвместява няколко длъжности – прави кафета, вдига телефона, урежда срещи и контакти на академик Съботинов, координира проекти. Това пък според главния секретар било доказателство, че в институцията се пестят пари за дъжности, като се съвместяват в една.

Според главния секретар атаките в медиите били черен пиар срещу Академията. Внушавало се на обществото, че един кръг от научните работници и близки до тях чиновници си докарват големи пари, а другите мизерстват. Главната цел обаче била да се унищожи институцията и да изчезне като конкурент в научната дейност.

От друга страна огромни били апетитите към имотите на Академията. Целта била те се обявят първо за публично държавна собственост, после за частно държавна и така да се приватизират. Главният секретар на БАН обяви още, че няма 100% доказателства, че финансовият министър Симеон Дянков е използван като инструмент за съсипването на Академията. Той заяви също, че в момента в институтите тече атестация, а след нея ще има уволнения за неработещите и диференцирано заплащане.

Хаджитодоров потвърди, че все още няма взето решение за стачка в БАН през септември, но синдикатите подготвят протест срещу държавната политика към институцията. Той предупреди обаче, че ще търсят по съдебен път правата си.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5032 |14.07.2010 ДПС и НДСВ топят ГЕРБ в Брюксел . 1| 4541 |12.07.2010 Високи такси за медици вдигнаха студенти на бунт . 2| 4831 |21.06.2010 По-високи осигуровки за военните искат синдикатите . 3| 4739 |15.06.2010 Младенов: Правим реформа за по-високи доходи на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads