Реклама / Ads
19| 4639 |18.11.2009 НОВИНИ

В БАН трупали по 600 дни отпуски, работели символично

.
Бойко Борисов Източник: Вяра Йовева
Една тухличка от БАН няма да се вземе, но срещу това трябва да има реформи. Това обяви премиерът Бойко Борисов след срещата си в МС с председателя на БАН акад. Никола Съботинов.
 

Двамата се срещнаха за да изгладят словесните недоразумения, отприщили се след изявления на президента Първанов и финансовия министър Дьянков.

Борисов бе категоричен, че целта на разговора е бил да се извадят науката и БАН от полето на политическите спорове и скандали. Акад. Съботинов пък обяви, че няма противоречия с правителството, а за следващата година се запазва сегашния бюджет на БАН. Българските учени ще останат на същите ниски заплати, но според Съботинов не трябва да се допуска научният потенциал на страната да не се използва. Шефът на БАН е категоричен, че в системата започват реформи - по отношение на възрастовата структура и структурни промени, като учените над 65 г. ще бъдат пенсионирани.

На срещата са присъствали и новият министър на образованието Сергей Игнатов и министърът на културата Вежди Рашидов, както и вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.
По време на разговорите е станало ясно, че има много случаи в БАН да се трупат неизползвани отпуски по 500-600 дни и да се ходи на работа само по един-два дни в седмицата.

Предишното правителство не е дало три пъти повече пари на БАН, подчерта Борисов. Бюджетът е един и същ, а с популистките си действия предишните управляващи са превели пари на фонд „Научни изследвания" и веднага след това са си ги изтеглили обратно, както са направили и за инвитрото, разкри тайните игри премиерът. Той бе категоричен: „Няма да вляза в темата на президента, няма да вляза в нападките му, защото съм наясно, че е с цел". Той е убеден, че всички вече са разбрали по какъв безобразен начин е ръководена държавата, как е допускано две години да имат да ползват отпуски, а в същото време да работят по два дена в седмицата. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6816 |28.10.2009 Структури на ДАНС работели като улични банди . 15| 38252 |04.08.2009 Бивши агенти проговарят; работели за държавата . 22| 5227 |28.08.2008 ДСБ, СДС и ГЕРБ работели за следизборна коалиция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads