Реклама / Ads
7| 6272 |29.07.2011 НОВИНИ

Бандити на опашка за точене на банкомати

.
Бандити се редят на опашка за източване на банкомати по морските ни курорти.
 

Заради чужденците, почиващи на Слънчев бряг, Златни пясъци и Албена, групи от София и страна се насочват към Черноморието, за да копират данни от картите на летовниците, пише Монитор. Средно по 4-5 групи се конкурират за 1 банкомат с голям поток от хора, на който няма камери. Обикновено от записването на информация от картата до изтеглянето на парите минава около седмица - време, за което чужденците вече са се прибрали в родината си и едва там разбират, че сметката им е олекнала, научи „Монитор”.

„Логично е да се предположи, че през лятото групите ще са на морето, защото там е потокът от чужденци. За да работят зад граница, трябва да инвестират повече пари в билети, хотели, коли под наем, а сега 3 месеца чужденците са им дошли на крака”, коментира инспектор Валентин Стамов от „Икономическа полиция” в СДВР. „Теглих от банкомат в центъра на Варна, който се намираше до казино. Беше събота около 22 часа, преди да отидем на бар. 4 дни по-късно от банката се обадиха да ми кажат, че са ми блокирали сметката защото на машината, от която теглих, е имало скимиращо устройство”, разказа пред „Монитор” софиянка, почиваща в морската ни столица.

Според разследващите уредът за копиране на карти се поставя за няколко часа. В курортите обикновено се избира интервалът от 16 до 19 часа, когато летовниците се прибират от плаж към хотела. Другото любимо за извършителите време е от 21 часа до полунощ, тъй като тогава тийнейджърите теглят суми преди дискотека. При два от регистрираните случаи в рамките на денонощие са били източени съответно 28 и 32 хиляди лева. Практиката е, когато се запишат данни от карта в Слънчев бряг, сумите да се теглят от търговски центрове с голям поток от хора в Бургас. Допреди 2-3 години контрол над бизнеса с източване на карти имаха групи, гравитиращи около разпадналите се ВИС и СИК. В момента тенденцията е да се появяват все повече малки банди от по двама-трима души, които работят, без да се отчитат на никого.

Според данни на МВР един от най-сериозните производители на скимиращи устройства с позиции по Черноморието, се казва Бисер. Наскоро мъжът е получил 4-годишна ефективна присъда от Варненския окръжен съд, която в момента обжалва и е на свобода. Преди това е имал 3 условни. Името му е добреизвестно на Европол, тъй като е заподозрян за източване на милиони в няколко европейски държави. В Холандия българинът дори се опитвал да прави фалшиви банкомати, докато във Великобритания манипулирал устройствата за продажба на билети за градския транспорт. Предполага се, че уменията в областта е придобил, докато е работил в предприятие за изчислителна техника в Силистра. Членове на другата силна „морска” група бяха арестувани преди около месец с около 90 000 долара, източени в Парагвай.

Според източници на „Монитор” в момента има ново устройство, известно в Европол като „money trap”. Полицейските служби в Европа вече са го открили на банкомати в Португалия, Германия, като има съмнения, че е използвано още в Испания, Австрия и Ирландия. То наподобява пластмасова тръба, която се залепва в отвора, от който банкомата подава изтеглените банкноти. „Когато искате да си изтеглите пари, машината ги отпуска, но банкнотите се навиват вътре в пластмасовото устройство и не излизат. В същото време банкоматът отчита, че транзакцията е изпълнена”, обясниха разследващи. По тази схема се мамят 5-10 клиенти, след което бандитите отиват и си свалят канапа с парите. Засега у нас подобно устройство не е засичано. „Българинът е недоверчив, той ще стои до банкомата и няма да пусне друг, докато не дойде някой от банката да му върне парите”, коментираха разследващи. (Монитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 4972 |13.07.2011 Бандити клонирали 15 000 банкови карти . 54| 6899 |01.05.2011 Цв. Цветанов: Атакуват ни бандити и политици, свързани с тях . 5| 5140 |30.03.2011 Бандити нахлуват в магазин, продавачът офейква с парите . 2| 9216 |01.03.2011 Бандити пребиха бащата на Валери Божинов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads