Реклама / Ads
40| 7656 |18.08.2010 НОВИНИ

Н. Банев: Държавата ме окраде, не аз нея

.
Икономическата криза ме свали от самолета и вече пътувам с майбах. Освен това работя по 14 ч дневно. Тъжното признание прави в интервю пред “24 часа” спряганият за роден олигарх и шеф на АКБ Николай Банев.
 

През последните седмици името му нашумя покрай скандали с почиващи туристи, които не могат да стигнат до морския бряг, защото Банев е затворил държавните плажове и ги е превърнал в частни. Кметът на Каварна пък Цонко Цонев разруши бариерите и КПП-то на Банев, което спираше туристите.

“Бариерите в Русалка са част от активите, които закупихме от държавата през 1999 г. от Агенцията по приватизация. Те не представляват незаконен строеж дори и по разпоредбите на закона за черноморското крайбрежие. Каварненският кмет няма материална компетентност да ги премахва по закон. Големият шум около бариерите е поредното свидетелство, че туризмът, който формира над 15% от БВП на България, няма институционална подкрепа, няма браншово единство. Обратното - поради нечистата игра на преките ни конкуренти в региона много от нашите медии, волно или неволно, противопоставят правата на гражданите на правилата на туристическия бизнес точно в разгара на сезона”, казва олигархът. Той обяснява и защо е вдигнал цените на къмпингите: “Градина” и “Каваци” са единствените категоризирани къмпинги около Созопол, изградени са върху земя, преотредена за туристически цели още през 1973 г. Работят напълно прозрачно - плащат курортни такси, издават фактури. Всички останали т. нар. къмпинги са в сектора на сивата икономика. Каравани и палатки са разположени директно върху дюните, които са държавна собственост, в нарушение на всички екологични, концесионни и правни разпоредби. Как тогава легитимният бизнес да е конкурентен на сивия?
Когато институциите свършат своите задължения по закон - очаквайте големи промени в “Градина”, “Каваци” и “Златна рибка”, обещава шефът на АКБ.

Николай Банев коментира и проблемите в БСП, натрупването на началния капитал, отношенията му с червените идеолози.
Според него куфарчетата с червени пари са всъщност нарицателното на множеството действия и бездействия на превратаджиите от 10 ноември и техните многопартийни рожби. В процеса на разграждане на тоталитарната система повечето стопански ръководители или сменилите ги по политически причини имаха безконтролна власт, посочва Банев. Така някои са успяли да натрупат бързо лично богатство, а други са създадали паралелни на държавните икономически структури. Трети пък приватизирали безшумно външноикономическите дейности и авоари. Четвърти получили лицензи за банки, телекоми и т.н.

“Лично аз започнах първоначалното натрупване на капитала с 2,40 лв. в джоба през 1988 г.”, прави разтърсващо признание човекът спряган като един от най-богатите българи.

Неговата оценка е, че БСП е дълбоко трагична партия в момента. Луканов, Лилов, Първанов, са успяли да я “модернизират” така, че икономически размитите й “нови” ценности да накарат верните на БКП корабокрушенци да се качат на сала, наречен БСП, без право на избор и с надеждата, че оцеляват в бурното море на световните промени, обяснява социалистът, който може да си позволи да докара от САЩ Джо Кокър да му пее на ушенце за кеф.

Олигархът твърди още, че БСП се нуждае от катарзис. От промени, които засягат както историческата самооценка на следвоенното й управление, така и самооценката на ролята й след 10 ноември и преди всичко от кардинални промени днес и веднага, за да се отърси от безидейността, организационната немощ и кадровата суша по всички етажи в партията. Но въпреки, че знае от какво любимата му партия е имала нужда, не казва защо не е предупредил за това лидера Станишев, когато го разхождаше с яхта по Черно море?

Банев твърди, че въпреки, че е член от 1980 г. на БКП, а после и на БСП никога не са го конили да заеме ръководен посте в нея.
“Аз съм “черна овца” още от комсомолските си години. Такива като мен могат да превземат властта в БСП само на абордаж. Тях никога не ги канят - твърде опасно е за апаратните послушковци и кариеристи”.

Николай Банев разкрива, че на заветния бръх Бузлуджа ходи само когато БСП е в опозиция и не е на власт. Там имал повече приятели и познати, отколкото можело да се предполага. Като го вижсали на върха редовите социалисти и съмишленици на лявата идея споделяли своето разочарование от партийните велможи и най-вече от липсата на градивна опозиционна стратегия и поведение на централата и депутатите на БСП. На въпрос дали на Бузлуджа го срещат и такива, които го обвиняват, че е окрал държавата и е опетнил партията, олигархът отговаря:

“За кражбата на държавата трябва да попитате публично известните крадци и идеолози на кражбите, част от които, за жалост, вече не са живи. Лично мен държавата досега ме е крала многократно чрез анти-бизнес закони, разпоредби, лицензи, разрешителни режими и чрез отказа от протекции за родния си бизнес. Колкото до партията с голямо П - нейните членове в момента трудно свързват двата края и са далече от псевдоморалните проблеми на отминалите времена”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 54| 9673 |13.08.2010 Н. Банев: Цонко Цонев е екстрасенс, терминатор и лъжец . 44| 6587 |02.08.2010 Н. Куцкова: Министър посяга върху един от трите стълба на държавата . 12| 5537 |28.07.2010 Държавата иска ЦУМ от Гергов, той се прави на ударен . 16| 5015 |27.07.2010 Държавата с адвокатска артилерия срещу царя в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads