Реклама / Ads
3| 5750 |26.02.2014 НОВИНИ

Банкер си прехвърлял пари от мъртви души

.
Служител на Първа инвестиционна банка в Бургас се разследва за кражба на крупни суми от влоговете на мъртъвци. Ивелин Стоев, който вече е освободен, се проверява за това, че е прехвърлял пари от депозити на починали хора в банкови сметки, открити специално заради трансферите на името на негови роднини, съобщава „Флагман“.
 

От сметките на роднините Стоев прехвърлял пари към лични свои сметки. Най-малко 10 покойници са ограбени по този начин, а присвоените суми са 150 хиляди лева, 20 хиляди щатски долара и 15 хиляди евро. Ивелин Стоев се разследва за неспазване на вътрешните правила на банката и присвояване на пари в особено големи размери.

По скандалния случай е заведено дело № 14859 от 14 ноември 2013 година в Районна прокуратура – Бургас при прокурор Георги Попдобрев, а преписката е изпратена в Икономическа полиция – Бургас. Разследването се води по чл.202 и чл.205, ал.2 от Наказателни кодекс за длъжностно присвояване и предвижда лишаване от свобода от три до петнадесет години, ако откраднатото е в големи размери. Ако присвоените пари, вещи или ценности бъдат внесени или заместени до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд, наказанието може да се намали.

Според срока, предвиден в закона, проверката по случая е трябвало да приключи още на 19 декември миналата година. Този срок обаче се оказва недостатъчен и прокуратурата го удължава до 19 януари тази година. Странно е, че удълженият срок също изтече отдавна, но преписката все още не е върната от Икономическа полиция в Районна прокуратура – Бургас за повдигане на обвинение срещу Ивелин Стоев. Защо сроковете за разследване на случая непрекъснато се удължават, а въпреки това няма никакъв резултат, не е ясно.

Директор на клона на Първа инвестиционна банка в Бургас е Димитър Иванов, чието име нашумя покрай протестите на уволнените корабостроители. Засега срещу директора на ПИБ – Бургас Димитър Иванов не се води разследване по случая с източените влогове на починалите им клиенти.

Разследваният Ивелин Стоев или е изключително ловък служител, успял да осъществи сам тайните трансфери за десетки хиляди левове, долари и евро към собствените си сметки, или е имал помощници в самата банка. Ако се окаже второто, това би трябвало до доведе до преквалифициране на обвинението за организирана престъпна група.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5443 |24.02.2014 Бандити източвали пари на министър Данов . 6| 5064 |23.02.2014 Последни в Европа сме по пари за наука . 4| 7294 |21.02.2014 Арестуват българи, крили кокаин в гуми за „Париж-Дакар” . 7| 6369 |16.02.2014 Райдовски: Банкерът-боклук, за който говори Кирил Добрев, е Тилев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads