Реклама / Ads

2| 4096 |08.07.2010

Банките длъжни отрано да казват лихвите

.
Банките ще са длъжни навреме да уведомяват клиентите си за промени в лихвите по депозитите и кредитите, които са изтеглили.
Това предвиждат промени в Закона за кредитните институции, които правителството прие вчера, пише днес вестник Труд. Кредитополучателите ще се уведомяват и за промени в общите разходи по теглените от тях заеми. Трезорите ще пращат информацията в писмен вид или на друг траен носител, гласят изискванията.

Досега в Закона за кредитните институции беше предвидено клиентите да получават в писмена форма всички условия по сключените от тях договори за депозити и кредити, но нямаше изрично изискване за уведомяване при промяна на условията по тях. Ако промените в лихвите и условията са в полза на потребителите, те могат да не бъдат информирани предварително, предвижда директивата на Европейския парламент, на която са базирани промените в информирането.

Друга важна ревизия
в Закона за кредитните институции е свързана с въвеждането на основните изисквания на Директива 2009/111/ЕО на Европейския парламент за повишаване на ефективността на надзора върху финансовите институции. Това се налага за предотвратяването на международни финансови кризи. В документа е обърнато внимание специално на банките и финансовите холдинги, които оперират в няколко държави членки на ЕС. За усъвършенстване на системата на надзор и избягването на нови финансови кризи директивата въвежда изискване за вземане на съвместни решения между компетентните органи в различните държави.

Предвижда се и създаването на надзорни колегии
, които ще осигуряват обмен на информация и координация на действията между отделните компетентни органи. Така ще се предотврати дублирането на надзорни функции и ще се осигури по-добро взаимодействие. С измененията в проекта се предвижда БНБ като орган, който осъществява надзор върху банките в страната, да отчита потенциалното въздействие на своите решения върху финансовата стабилност на другите държави членки, в които съответните банки осъществяват дейност. Промените в Закона за кредитните институции влизат в сила от 31 декември 2010 г. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Наказват блогъри и сайтове за клевети 4| 4228 |21.06.2010 . Наказват нарушители, злоупотребили с европари 0| 4289 |15.06.2010 . Режисьори и оператори в МВР с поредна издънка, показват номер на кола без да искат 10| 10259 |12.06.2010 . Трактора поздрави Волен за лихвите 11| 4315 |28.05.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ