Реклама / Ads
1| 3726 |07.03.2019 НОВИНИ

Банов за рушащите се паметници: Повечето са частна собственост

.
Боил Банов Източник: БГНЕС
В съвременното общество частната собственост е неприкосновена и това е един много сериозен въпрос, свързан с опазването на културното наследство, откъдето произтича същинският проблем. Това каза на пресконференция министърът на културата Боил Банов, който коментира, излезлият вчера одит на Сметната палата.
 

„Има една част собственици, които са злонамерени и търсят разрухата. Но искам да кажа, че и да се срути една къща, тя трябва да бъде възстановена, както е била. Много сме консервативни в това отношение“, посочи Банов, цитира БГНЕС.

 

Той заяви, че проблемите в опазването на ценните сгради, които трябва да се решат, са 50-годишни и затова нещата са толкова сложни. Банов коментира съдбата на Царските конюшни и каза, че това е един от лесните случаи, защото собствеността е държавна, общинска и частна. По отношение на Двойната къща министърът обясни, че има съгласуван проект отпреди години.

 

„В новата сграда собственикът ще трябва да имплементира двете основни видими фасади на сградата, както му е съгласуван преди години проектът“, посочи Банов.

На въпрос какво се случва с къщата, в която е живял министър-председателят Иван Гешов на ул. „Патриарх Евтимий“ 7, Банов каза, че наскоро тя е била проверена от техни инспектори.

 

„Собствениците имат някакви съгласувани проекти за надстрояване с имплементиране. Сградата няма да се събаря. Фасадната стена остава и се гради нагоре. Има срокове затова, но в момента там не може да се работи заради метрото. Ще прегледаме проектите и ако има забележки по тях ще върнем назад”.

 

За къщата-музей на Пейо Яворов министърът посочи, че и Столична община, и Министерството на културата са готови да я откупят, но преди това трябва да се изясни всичко, свързано с нея, защото тя на няколко пъти е ипотекирана и препродавана.

Банов обяви, че за да могат да ипотекират сгради-паметници на културата трябва да се направят законодателни промени с цел процедурите да бъдат улеснени, защото сега те са тромави и отнемат по 10 години, докато се пристъпи към реални действия. Идеята е срокът да се скъси и към ипотека да се преминава след няколко месеца.

 

„Очакваме да бъде внесен официално проект за промяна на Закона за културното наследство от Сдружението на общините, защото те са изпълнителите. Ние подкрепяме с две ръце една промяна, за да направим тази процедура много по-опростена и ясна“, каза още Банов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3914 |07.03.2019 Прокуратурата удължава проверката по ”Ало, Банов съм” . 0| 3629 |04.03.2019 Тодор Чобанов: Промени в Закона за паметниците на културата ще улеснят ипотекирането им . 5| 5484 |02.03.2019 Медийният закон ”Пеевски” ”буксува” в министерството на Банов . 6| 6040 |26.02.2019 Елена Йончева: Ще изнесем още документи по скандала „Ало, Банов съм”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads