Реклама / Ads
21| 5619 |24.10.2013 НОВИНИ

Бареков: БСП, ГЕРБ и "Атака"обслужиха олигархията с мораториума

.
Те разиграха един тотален цирк, който наричам див популизъм. От решението им за мораториум върху продажбата на земя на чужденци губят бедните и печелят малкото свръхбогати. Това каза Николай Бареков по време на пресконференция в Бургас.Кой печели и кой губи от това решение?
 

Печелят големите фондове, които имат много декари земя в България. Това са три-четири фонда, които са спонсори едновременно и на ГЕРБ, и на БСП, посочи Барков и подчерта: "Твърдя най-отговорно, че и ГЕРБ, и БСП са на хранилка в тези фондове". Единият от тях е на Десислава Танева – дясната ръка на Борисов в парламента, посочи той и допълни, че губещите са малките, дребните производители и наследниците на земя, които имат по 2-3 дка.

ГЕРБ искат да вкарат в капан този парламент, гласувайки решение, което е незаконно. То е антиевропейско и налива масло в антиевропейските настроения в България. Такива има и те са доста справедливи, тъй като пет от районите в България са първи в европейската шестица по бедност, посочи Бареков.

Според него решението на депутатите изцяло обслужва и интереса на турските предприемачи, които купуват земи у нас. Те са основните чужденци, които регистрират фирми в България и сключват сделки за терени. Именно турските предприемачи най-удобно се възползвали от това лицемерие на БСП, "Атака", ГЕРБ.

Бареков предложи да се въведат рестрикции за купувачите извън ЕС. Ако тези партии искаха да са лоялни към своите избиратели, можеха да разрешат продажбата на земеделска земя, но само за граждани на Европейския съюз, нали сме от една общност. Спокойно може да се забрани граждани извън Съюза да купуват и това ще спре турци, албанци, македонци и сърби да сключват такива сделки, докато не влязат в еврообщността, обясни той.

Много партии имат позиции по темата – НФСБ, Атака, ВМРО – и при нас има такива, които са за ограничения за купувачите. Популизмът в парламента и решението,  което взеха депутатите са в ущърб на българските гражданските. Губят земеделските производители, зеленчукопроизводството и тютюна, а печелят тези, които имат големи земи и нямат никаква добавена стойност. Трябва да се създадат големи държавни предприятия за изкупуване и преработка на земеделската продукция. Така ще се окрупни реколтата на производителите и ще може да се изнася в по-големи количества в чужбина, коментира Бареков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 5916 |24.10.2013 Горанов: ГЕРБ махна порочните практики на бонусите . 27| 6355 |22.10.2013 ГЕРБ,"Атака" и част от БСП удължиха мораториума за продажба на земя на чужденци . 66| 6003 |22.10.2013 Иван Тотев назначил 500 "гербери" в Община Пловдив . 20| 5462 |21.10.2013 От ГЕРБ скочиха срещу "червената метла"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads