Реклама / Ads
14| 5915 |24.04.2012 НОВИНИ

Бареков иска бас с Д. Добрев, че реакторът от "Белене" няма да иде в "Козлодуй"

.
Д. Добрев Източник: Булфото
Двамата с премиера искахме дебат в НС, но дебат не се състоя, имаше изказване на г-н Корнезов, чиято реплика прозвуча все едно се връщаме 70 г. назад, коментира министърът случилото се в НС.
 

От никого не ни е страх, нито от ляво, нито от дясно, истината е на наша страна, коментира по ТВ 7 министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Според него вчера те връчили доклад с констатации за закононарушения на десните, били готови за дебат и с левите. Правилата обаче не позволили такъв. Въпреки това премиерът и той очаквали дебат след редовното заседание и смятали, че депутатите можело да се върнат, за да дебатират.

Дебат не се състоя, но имаше изказване на г-н Корнезов. Репликата му прозвуча все едно се връщаме 70 г. назад, прецени Добрев.

При 4% лихва и друг контракт към тръжната процедура цената на АЕЦ "Белене" щеше да е друга, но контрактът е сключен така, че дължим и оскъпяването на банките. Страните обаче не са успели да се разберат за ескалацията, напомни той.

Ние не можехме да си позволим АЕЦ "Белене", отделно от това дали ще печели или не, заключи Добрев.

Преди това по НТВ министърът каза още по темата, че най-песимистичната цена, която трябва да платим за АЕЦ „Белене", е 10,35 млрд. евро, според доклада на HSBC. Освен, че „Белене" е по-скъпа от това, което ни се показваше, ние нямахме никакъв план за нейното изграждане, каза той. HSBC показва в своя доклад и конкретна цена на електроенергията, която би произвеждала АЕЦ „Белене" - 75 евро на мегават, т.е. 150 лв.

 

Не съм съгласен, че реакторът от АЕЦ "Белене" не може да се премести в АЕЦ "Козлодуй", каза още по ТВ 7 Добрев. Това било съвсем възможно; реакторът с промяна в техническия проект може да се изгради на АЕЦ "Козлодуй", където имало изградена инфраструктура. Препроектирането щяло да струва десетки милиони, но щели да се спестят милиарди. Ще има компания, която ще го направи, увери Добрев.

 

Аз съм почти готов да се хвана на бас, че до изборите ще се откажете от тази идея, каза водещият Бареков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 8312 |20.04.2012 Защитниците на кучета искат оставката на М. Найденов . 35| 6816 |19.04.2012 Плевнелиев иска дебат за стратегическите приоритети . 4| 5678 |18.04.2012 7.5 г. затвор за шефа на “Софийски имоти” иска обвинението . 30| 9040 |17.04.2012 Пенсионери поискаха участие във властта

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads