Реклама / Ads
81| 8304 |14.10.2013 НОВИНИ

Бареков обвини президента в пране на пари и търговия с влияние

.
Източник: Булфото
Президентът Росен Плевнелиев е забъркан в престъпления, изискващи наказателна отговорност, обяви Николай Бареков на извънредна пресконференция във Варна и извади документи като доказателство. Внесъл съм сигнал до Главна прокуратура срещу държавния глава. Очаквам да бъда подкрепен от останалите политически сили и в следващите часове Плевнелиев да си подаде оставката.
 

Пред медиите Бареков представи документи, които според някои от текстовете в Наказателния кодекс уличават президента в търговия с влияние и пране на пари.

През 2000 г. фирмата, която той представлява - "Линднер Ирис" АД, е подписала договор с фирма "Симекс" ООД, представлявана от Павлин Койнов и Милко Талев.

Споразумението е на стойност близо 600 000 лева и в него има клауза за 10% комисионна. Изпълнител на строително-монтажните работи е "Линднер". Срокът за изпълнение е от 300 дни, а всички плащания е предвидено да стават по банков път.

В началото на действието на този договор обаче Росен Плевнелиев, тогава бизнесмен, отива на касата на "Симекс", за да получи 20 бона комисионна. Сумата е отчетена с касов ордер. В края на действието на този договор – 24 септември Плевнелиев отива, за да си прибере останалите 50 000 лева отново с касов ордер.

"Ако аз отида и се разпиша - какво е това? Рушветчийство! Според чл.304 т.Б това се квалифицира като търговия с влияние, а според чл. 253 това е пране на пари", обяви Бареков.

Той показа двата касови ордера с подписа на Плевнелиев и каза, че те са в основата на неговия сигнал до прокуратурата.

"След като Певнелиев не отговори нищо за офшорките и имота си в Гърция, сега трябва да отговори откъде са тези пари!, добави Бареков. - С тези документи аз сигнализирам Главна прокуратура, но започвам да говоря и политически, ако той в рамките на няколко часа не си подаде оставката. Само да припомня, че неговият колега в Германия го направи заради заем, а тук става дума за престъпление. Призовавам ВМРО, ЕНП на Мария Капон, обръщам се към СДС и г-н Божидар Лукарски, дори към ГЕРБ и Реформаторския блок да окажат натиск върху Плевнелиев да си подаде оставката. Надявам се да има и граждански натиск върху институциите, защото хора с такъв статус е недопустимо да бъдат на най-висшите държавни постове. Надявам се прокуратурата да предизвика процедура по импийчмънт както и той сам да си подаде оставката."

Според Бареков в момента няма никакъв проблем държавното обвинение да започне разследване, а за начало да бъдат разпитани двамата бизнесмени от "Симекс" Койнов и Талев, за да се установи цялата истина.

"Това, което правя, в никакъв случай не би предизвикало някаква криза, защото дори да се стигне до отстраняването на Плевнелиев от президентския пост, има кой да го замести. Става въпрос за достоен човек като Маргарита Попова. Тя е добре позната и приета в Европа. Член е на няколко международни правни асоциации и ще доизкара неговия мандат", завърши Бареков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4913 |13.10.2013 Бареков поиска оставката на Кристалина Георгиева заради драмата с бежанците . 58| 5076 |09.10.2013 Вицепремиер обвини ГЕРБ в некомпетентност за европроектите . 47| 7220 |09.10.2013 Социолози: Пат между ГЕРБ и БСП, Бареков бие Реформаторите . 76| 12882 |09.10.2013 Бареков: Следващата коалиция е Борисов - Станишев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads