Реклама / Ads
66| 7133 |30.11.2013 НОВИНИ

Бареков ще бори монополите с магазини "Нармаг"

.
Лидерът на гражданско движение "България без цензура" Николай Бареков инициира създаването на коалиция "Антимонопол", на днешната кръгла маса в подкрепа на потребителите срещу монополите, която се проведе във Варна. За новата коалиция си стиснаха ръцете лидерите на "България без цензура", на "СИЛА" и Ангел Славчев от "Граждански контрол".
 

"Коалиция "Антимонопол" се роди неслучайно във Варна, от където през февруари стотици хиляди тръгнаха на бунт срещу монополите и да защитят своите интереси", каза Николай Бареков. Кръглата маса се обедини по определени каузи и набеляза десетте удара срещу монополите.

 

Пълна деполитизация на всички органи, които трябва да защитават правата на потребителите, иска коалицията. Всички политически лица във ВиК, ЕРП-тата и НЗОК трябва да са аут. Монополът обслужва политическата класа и олигархия, всяка партия, която спечели изборите, слага свой човек в управлението на ВиК дружествата. В момента върви срамно явление- гербаджии преминават към БСП и ДПС, за да запазят постовете си в тези дружества, обясни Бареков.

 

Втората стъпка е забрана на ВиК и ЕРП-тата да начисляват загубите си върху сметките на клиентите. Коалиция "Антимонопол" ще настоява за правото на индивидуална жалба до Конституционния съд, защото е недопустимо обикновения гражданин да няма достъп до най-висшия орган в държавата. Ще се иска и забрана на политически лица да са акционери в медиите. Допускане на повече дружества до пазара на енергоразпределението, е другата мярка за отпадане на монопола в този сектор. Алтернативно държавно ЕРП или златна акция на държавата, която има одобрение на гражданското общество, са вариантите, които предлага "България без цензура".

 

Оттам настояват и за отрязване на партийните субсидии и дадоха за пример с ГЕРБ, която имала 29 млн. в банка.

 

Съкращаване до 120 или 99 на депутатите в Народното събрание и премахване на държавните субдии за тях, е също каузата, която обединява новата коалиция тръгнала от Варна.

 

Десетата мярка е откриване на народни магазини или както Бареков ги нарече- "Нармаг", които ще работят без печалба, без търговска надценка, ще предлагат българска стока, но само за социално слаби, майки с деца под прага на бедността, болни и пенсионери.

 

"БСП изглежда има къртица сред нас, защото като правим кръгла маса, откриваме, че са ни откраднали някоя наша идея като за детските надбавки или за създаване на български вериги, с която излезе министър Стойнев", каза още Бареков.

 

Лидерът на "България без цензура" обяви, че в понеделник внася в прокуратурата сигнал за конфликт на интереси срещу бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Той беше признат за виновен от комисията за конфликт на интереси затова, че докато е бил министър и акционер в "Каолин", е подписал концесионен договор, според който дружеството е получило находище в Северна България. По-късно той беше оправдан от съда с мотива, че не е взел дивидент в годината, когато е бил министър и е подписал концесията на "Каолин".

 

"Ние твърдим, че това дружество работи през офшорни компании и така източва печалбата си. Така беше продадено дружеството и на немската фирма през две офшорки, затова тези две нови обстоятелства ще ги внесем пред съда, защото смятаме, че Трайков е спечелил нерегламентирано, буквално под масата. "Каолин" е голямо предприятие, което работи с голяма печалба и концесията, разбира се, е повишила активите му. Трайчо Трайков е доказвал пред съда, че концесията, която получава "Каолин", не е увеличила активите на дружеството, а ги намалява, което е абсурдно", каза Николай Бареков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 138| 8199 |30.11.2013 Станишев: Повече няма да се правят избори по начина на Борисов и Цветанов . 86| 7466 |29.11.2013 Бойко Борисов отвърна на Стоичков . 13| 5115 |29.11.2013 Борим снега със 60 млн. лв. . 20| 5388 |28.11.2013 КС против касиране на изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads