Реклама / Ads
81| 6879 |31.08.2012 НОВИНИ

Барозу: България е готова за Шенген

.
Бойко Борисов и Жозе Барозу се возят по новата линия на метрото
България отговаря на критериите за членство в Шенгенското пространство. Това заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.
 

По думите на Барозу са необходими още усилия в усвояването на средствата от европейските фондове и в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Трябва да отчитаме, че още има неусвоени фондове, подчерта председателят на ЕК.

Много е важно какъв нов Висш съдебен съвет ще бъде избран, подчерта Барозу и допълни, че същото важи и за избора на нов главен прокурор.

Всеки път като идвам в България силно се впечатлявам от динамичния напредък, заяви той и благодари на премиера Бойко Борисов за активния му принос в ЕС.

Разговорите в правителствената сграда на „четири очи” и в разширен състав с участието на министри продължиха около час и половина.

Много е важно да се продължат реформите - пенсионната реформа, борбата с бедността, административната реформа, растежа, каза още Барозу.

Радвам се, че България и министър-председателят Борисов, в условията на сериозна икономическа криза, предприеха важни мерки по отношение на фискалната консолидация. Затова България беше извадена от процедурата за изключително високия дълг, каза Барозу. По думите му така страната ни спокойно може да отиде на финансовите пазари.

България отстоява позицията да не бъдат намалявани средствата от кохезионните фондове за следващия програмен период. Неотстъпчиви сме в тази посока. Това каза премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция.

Когато сме приемали всички тези решения като държава, сме имали предвид след това тази европейска солидарност, кохезионните фондове, каза Борисов и допълни, че натискът върху България от бежанци и трафик на наркотици изисква много повече усилия. Пет транспортни коридора, които пряко касаят държавите на ЕС, минават през България.

В България поради некадърност, години наред не сме усвоявали нищо от европейските фондове. В момента усвояваме в пъти повече и пак отчитаме 25-30%. Догодина се надявам да затворим на 75-80%, а имаме още 20% до 100%, за да усвоим всичките пари, посочи Борисов.

"Това, което днес открихме - този подземен град, е на половината от цената, която са изразходвали за гьола за Белене. Когато гражданите се возят на метрото, нека да запомнят това, че парите за метрото са на половината от цената за АЕЦ "Белене", не пропусна да учточни министър-председателят.

"Да съпоставим какво можем да направим с нашите си пари за гражданите на България през следващите години и дали трябва да заробим 22 млрд. лв. там.

Защото ние в момента водим действително истинска битка за 14 млрд. евро за следващия програмен период, а близо толкова сме готови да хвърлим в "Белене". "Малко несъвместимо и несъизмеримо е като тежест", коментира Борисов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 6968 |31.08.2012 Барозу: Метрото свързва България с Европа . 59| 6131 |29.08.2012 Борисов: Правим огромна крачка за енергийната диверсификация на България . 81| 6770 |29.08.2012 Делян Добрев: В момента България кове своята икономическа независимост . 23| 5533 |28.08.2012 Плевнелиев в Синагогата: България и Израел са стратегически партньори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads