Реклама / Ads
7| 5219 |29.10.2014 НОВИНИ

Барозу: Европейският съюз спаси България от Путин

.
Барозу и Путин
Разширяването на ЕС спаси България от Русия на Владимир Путин, заяви днес отиващият си председател на Европейската комисия Жозе Барозу на последната си пресконференция на този пост.
 
„Разширяването на ЕС е едно от най-големите постижения на европейския континент", заявява Барозу в отговор на въпрос на Клуб Z. „За минута си представете, че тези страни не бяха се присъединили към ЕС - сега може би нямаше да обсъждаме Украйна, а България или балтийските държави".

През двата петгодишни мандата на Барозу, които завършват в петък, ЕС прие 13 нови държави, между които и България, увеличавайки общия им брой на 28.

Новата Комисия начело с Жан-Клод Юнкер поема правомощията си в събота. Тя обяви, че през идните пет години ЕС няма да приема нови членове.

Животът опроверга страховете, че с толкова много членове, съответно комисари, ЕС ще стане неуправляем. Едно от постиженията на ЕС през последните години беше да покаже, че може да работи с 28 страни, каза председателят.

„Не България и Румъния бяха тези, които провокираха проблемите, пред които трябваше да се изправим", заяви той.

Изключително горд съм, че Европейският съвет реши да назначи за председател бившия министър-председател на Полша. Това показва, че разграничаването на стари и нови членове изчезва, каза Барозу.

„Ние просто не искаме руска система за вземане на решения, отбеляза Барозу в отговор на въпрос дали механизмите, с които ЕС решава, не са твърде тромави в сравнение с едноличната власт на Путин.

ЕС състави новата си Комисия по-бързо отколкото Белгия състави своето правителство, посочи Барозу и напомни и кризата в Конгреса с приемането на бюджета на САЩ през януари 2013 година.

Днес Барозу председателства последното заседание на отиващия си Колегиум на комисарите. То беше 199-то в сегашната Комисия и 424-ро за двата му мандата, започнали през 2004 година.

След 30 години в националната и световната политика, 58-годишният бивш премиер на Португалия каза, че няма политически планове за непосредственото бъдеще и допълни, че е получил покани за лекции в белгийски университети.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4084 |25.10.2014 Зайкова: Реформа в образованието ще спаси пенсионната система . 14| 4541 |17.10.2014 Плевнелиев: Народът не иска повече месии и спасители . 1| 5226 |17.10.2014 Шефове в БДЖ спасиха постовете си засега . 0| 4361 |07.10.2014 Мъж в мозъчна смърт спаси трима с органите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads