Реклама / Ads
6| 8752 |12.10.2013 НОВИНИ

Бързите кредити с 20% таван на лихвата

.
Парламентът ще сложи 20% таван на лихвите на бързите кредити, които сега тормозят хората с огромно оскъпяване. Това съобщиха шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС и соцдепутата Кирил Добрев.
 

Повод за инициативата са валящите оплаквания от избиратели, че страдат от нелоялни договори с финансови къщи и прилаганите от тях номера, с които оскъпяват кредитите, пише "Стандарт".

Пръв за слагане на юзди на бързите кредити заговори соцдепутатът Кирил Добрев след срещи с жители в избирателния му район София-област. Най-много бързи пари има там, където хората са масово много бедни, обясни той.

"В Драгоман и Годеч например има по 7-8 фирми за бързи кредити, хората вземат пари да си платят сметките за ток и заради оскъпяването не могат да върнат сумите", възмути се соцдепутатът. "Това са новите мутри - ползват пропуска в закона и издевателстват над хората", разпали се той.

Добрев даде пример как щом някой просрочи вноските си, финансовата къща го вкарва в списъка за некоректни длъжници на банките. И така го заробва. Защото нито една банка няма да му даде кредит и при нужда от заем човекът е длъжен отново да поиска бързи пари. Парадоксът е, че тези фирми не функционират по закона за банките, а имат право да вкарват длъжници в списъка им, обясни Добрев.

Идеята на депутата е да се използва предстоящата промяна в закона за банките и да се въведе режим на контрол и за финансовите къщи. Добрев ще предложи да се сложи таван на лихвите при бързите пари. Идеята му е тя да е 2,5 на сто от средния лихвен процент на банките, за който води статистика БНБ. В момента той е 8%, което означава, че максималното оскъпяване на бързите пари ще може да е 20 процента. Ще се направи обаче така, че таванът да не доведе автоматично до оскъпяване на таксите за разглеждане на заявката за заем и пр., обясни Добрев.

Новината за таван на лихвите на бързите пари потвърди и Йордан Цонев от ДПС. "Подготвяме поправка в закона за кредитните институции, която ще бъде внесена до две седмици от група народни представители", обясни шефът на бюджетната комисия в парламента. Лихвата със сигурност ще бъде регулирана, но няма да е над 20 на сто, добави той.

Обмисля се също така да бъде отстранен прагът от 400 лева, под който не е нужно да се обявява годишна лихва. Именно това е сумата, над която банките отпускат потребителски кредити. А финансовите къщи се възползват от този праг и дават бързи пари под 400 лева. Които след това излизат "през носа" на кредитополучателите. Щом прагът отпадне, финансовите къщи ще са длъжни да обявяват годишната си лихва, обясниха финансисти. А банките ще могат да отпускат и по-ниски кредити под 400 лева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 6852 |07.10.2013 Чобанов не дава таванът на пенсиите да падне . 11| 5258 |06.08.2013 Кредитите в кабинета "Орешарски" . 12| 5590 |23.07.2013 Вземането на нови кредити не било страшно . 78| 5417 |24.06.2013 Радан Кънев: Протестите няма да върнат ГЕРБ на власт, те достигнаха тавана си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads