Реклама / Ads
1| 4162 |01.08.2018 НОВИНИ

Башар Асад: Победата е близо!

.
Башар Асад
Сирийският президент Башар Асад заяви в отворено писмо до правителствените войски, че вече са близо до спечелване на войната, след поредица от победи на терен. „Победата ни е близо“, написа Асад по повод 73-ата годишнина от създаването на сирийската армия.
 

Повече от 7 години след началото на конфликта, силите на режима успяха да отвоюват от бунтовниците и джихадистите цели региони и от тогава контролират над две трети от територията, включително голяма част от главните градове, пътища и няколко контролно-пропускателни пунктове. А в началото на миналата година контролираха едва 17% от страната.

 

Сирийските войски са подпомагани военно от руските и иранските съюзници, както и от бойци на ливанската проиранска партия "Хизбула" и иракски, ирански и афганистански милиции. Те успяха да напреднат на терен след смъртоносни бомбардировки и споразумения за капитулация, наложени на бунтовниците, довели до изтеглянето на десетки хиляди бойци и близките им от секторите, завзети отново от режима в Дамаск.

 

Днес сирийският президент спомена военните операции и тези споразумения като цитира в писмото си множество сектори, отвоювани от бунтовници и джихадисти. „От Хомс и Палмира до Алепо, от Каламун и Дейр аз Зор до Източна Гута и Западна Гута, други градове и други села. Накрая те бяха принудени да напуснат - унижени, те се изтеглиха, след като ги накарахме да почувстват предварително горчивия вкус на поражението“, каза Асад в писмото, публикувано от президентството.

 

В момента силите на режима се опитват да завземат отново цялата територия на провинциите Дераа и Кунейтра, голяма част от които вече са под правителствен контрол, предаде БНР. Миналата седмица Асад каза, че новият приоритет на неговите войски е отвоюване на северозападната провинция Идлиб, контролирана от джихадистите и няколко бунтовнически групировки.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3680 |16.07.2018 Бой и арести на фенове на Франция след победата . 0| 3474 |11.07.2018 Франция ликува цяла нощ след победата на световното . 2| 5760 |09.05.2018 Русия отбелязва Деня на победата с пищен военен парад . 9| 4576 |09.05.2018 Калоян Паргов: Ако го нямаше Денят на победата, намаше да го има и Денят на Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads