Реклама / Ads
19| 6272 |13.12.2012 НОВИНИ

"Бащата” на валутния борд Стив Ханке: Банките спасиха България от кризата

.
Получаваме повече европари за новия програмен период; имаме потенциал и възможности, от които трябва и можем да се възползваме, за да се развием.
 

Банковата система е спасила България от години на дълбока криза, каквато наблюдаваме в други европейски страни. Това заяви на икономическа конференция в София проф. Стив Ханке, познат у нас като „бащата“ на валутния борд, пише в. Монитор.

 

Според професора българските банки са добре капитализирани, а паричната маса в обращение е близо до оптималната. Тези фактори, до голяма степен продиктувани от обвързването на лева с еврото, са в основата на лекото преминаване на страната през икономическата криза.

 

„България се представя сравнително добре в една изключително враждебна среда“, посочи Ханке. Според експерта количеството пари в икономиката на страната е много близо до оптималното, което допринася за растеж. България е само няколко процентни пункта под необходимото ниво, докато Съединените щати, Великобритания и еврозоната, където ключовият показател е отрицателен в рамките на минус 5-8%, отстъпват значително.

 

„Валутният борд работи, ефективен е и е една от основните причини за стабилността на страната“, подчерта по време на конференцията строителният министър Лиляна Павлова. По думите й България може да бъде определяна като двигател за развитие на Балканите.

 

„Вярвам, че българите имаме право да бъдем оптимисти, имаме всички предпоставки за това. Имаме потенциал и възможности, от които трябва и можем да се възползваме, за да се развием. Хаосът на кризата ни дава възможност да напишем нови правила”, заяви министърът.

 

Според Павлова през настоящия програмен период администрацията не е постигнала достатъчно добър синхрон между държавата и бизнеса, за какъвто трябва да се работи активно през следващите години. Смятам, че развитието е в публично-частното партньорство, посочи регионалният министър.

 

По същото време министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев заяви, че страната ни в никакъв случай няма да ползва по-малко пари от общността през следващия програмен период 2014-2020 г. Дончев очаква с приемането на новата финансова рамка на ЕС. България да разполага с повече пари отколкото в годините между 2007-2013 г.

 

„Овладели сме до голяма степен механиката по усвояване на парите”, 
добави министърът. По думите му България приключва третия етап от еволюцията в усвояването на европейски средства, в който се очертават ефектите от европейските пари върху реалната икономика, и смята, че след 2014 г. страната ни трябва да използва европарите целево, с насоченост към определени сектори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5106 |20.11.2012 По 180 хил. евро се печелят на борда на "Св. Николай" . 6| 5467 |15.11.2012 В Пловдив "цъфнаха" антиислямски билбордове . 52| 7923 |03.09.2012 Нови 2 кораба с българи на борда + кокаин задържани . 10| 5845 |15.08.2012 Арестуваха наши на борда на испански кораб с кокаин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads