Реклама / Ads
3| 4099 |14.11.2019 НОВИНИ

В Бавария бяха чествани 140 години българо-германско сътрудничество

.
Фондация ”Ханс Зайдел” даде неоценим принос за подкрепа на демократичните процеси в България и за укрепване на структурите на гражданското общество Източник: БГНЕС
В столицата на Бавария тържествено бе отбелязана 140-та годишнина на българско-германските отношения с дискусионен форум и уникална фотоизложба. На форума, иницииран от Генералното консулство на България в Мюнхен и от фондация „Ханс Зайдел“, бяха обсъдени двустранните отношения между България и Германия и ролята на Бавария в тях.
 

В приветственото си слово генералният консул на България Драгомир Димитров отбеляза, че традицията на българско-германското сътрудничество и партньорските отношения са видими от интензивния обмен на мнения на всички равнища: политика, икономика, правосъдие, университетско образование, туризъм.

 

„Тя е очевидна и от общуването на хората, на нашите граждани. Те са основата за диалога между нашата духовна и материална култура, заяви Драгомир Димитров, цитиран от БГНЕС.

 

„Германският бизнес е активен и с много силно присъствие в България. Като инвеститори баварските фирми трябва да се чувстват още по-сигурни, когато знаят, че правителството на Бавария и фондация „Ханс Зайдел“ дадоха и дават много за сътрудничеството в приоритетни области като правосъдие и сигурност“, подчерта генералният консул на България.

 

Генералният секретар на фондация „Ханс Зайдел“ Оливер Йорг приветства участниците и гостите от обществено-политическите среди, българската общност и консулския корпус в Бавария. Йорг изтъкна дългосрочния ангажимент на фондация "Ханс Зайдел" за подкрепа на демократичните реформите в България с фокус върху институциите на правоохранителната система.

 

Значителен интерес предизвика фотоизложбата, която представя най-важните моменти от българо-германските дипломатически отношения от 1879 г. до днес.

 

Изложбата е организирана от Югоизточноевропейския-български културен институт в град Елванген със съдействието на Държавната агенция „Архиви“, от фондация „Ханс Зайдел“, Баварската държавна библиотека, Историческия музей в Берлин и Градския архив в Кобург. Съдържа копия на непубликувани архивни документи, фотографии и публикации в пресата, отразяващи българско-германските дипломатически отношения от установяването им до наши дни.

 

Изложбата е резултат на авторско проучване, извършено от Емил Иванов, сътрудник в Югоизточноевропейския-български културен институт.

 

За заслуги в сферата на двустранния диалог, социалната интеграция и утвърждаване на положителния образ на България в южногерманските провинции Бавария и Баден-Вюртемберг фондация „Ханс Зайдел“ бе наградена с почетен юбилеен медал „140 години българска дипломатическа служба“.

 

Проф. д-р Урсула Менле, председател на фондация „Ханс Зайдел“ и Карл Хилзенбек, дългогодишен кмет на гр. Елванген, бяха удостоени със Златна лаврова клонка, отличие на Министерството на външните работи.

 

Почетната грамота на министъра на външните работи получиха Димитрина Ланг, председател на Съвета по миграция в гр. Мюнхен и Пламен Петков, основател и ръководител на български фолклорни групи и ансамбли в Бавария.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4368 |13.11.2019 5,4 милиарда фалшиви профила бяха изтрити от Фейсбук . 0| 3958 |29.10.2019 В Кербала най-малко 18 демонстранти бяха убити от въоръжени и маскирани мъже . 2| 4266 |17.10.2019 Шестима изтъкнати българи бяха удостоени с висши държавни отличия . 8| 6333 |15.10.2019 Батков: Футболни агитки се използват за политически провокации, бяха на протестите за Гешев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads