Реклама / Ads
1| 4875 |31.01.2019 НОВИНИ

BBC: Българите осъждат „ековандализма“ по морския бряг

.
Източник: Васил Гюров
Българите осъждат „ековандализма” по морския бряг. Това е заглавието на статия, публикувана в уеб рубриката на Би Би Си за темите, популярни в другите медии и социалните мрежи. Статията сподели във Фейсбук българският музикант и активист Васил Гюров, чиито снимки и постова са провокирали интереса към България и случващото се по морето.
 

Снимки и постове на Васил Гюров са привлекли вниманието на журналиста в ВВС Краси Туиг, който ги използва за подробния си материал за вандализма по българското черноморие.  В статията на Туиг е обърнато внимание на случаите на разрушени дюни и строителство по морето в България от последните седмици и последвалата обществена реакция. Българското крайбрежие е било преобразено от бум в строителството в последните десетилетия и неведнъж властите биват обвинявани, че допускат актове на „вандализъм” спрямо околната среда, отбелязва автора.  Ето какво още пише:

 

В момента може и да не е туристическият сезон, но българското Черноморско крайбрежие се оказа в центъра на вниманието на медиите през последните седмици. Появилите се по-рано този месец снимки в социалните мрежи на разрушена от багер пясъчна дюна предизвикаха гневната реакция на екоактивисти и обществото.

 

На 12 януари българският музикант и активист Васил Гюров публикува снимка във „Фейсбук” с надпис: „Така изглеждат днес защитените дюни на къмпинг „Смокиня”! Много удобно – през януари. Единственият коментар: ИЗМЕТ!!!”.

 

Постът предизвика недоверие в социалните медии.  Стефани Павлова пише: „Няма да остане нищо от тази страна….Вината е наша, защото търпим това. Беззаконие, анархия…Бъдещето ни изглежда черно”.

 

Крайбрежните пясъчни дюни са дом за редки растения и са под закрилата на българските закони за опазване на околната среда. Разрушаването на пясъчна дюна е незаконно, дори и да се случи на земя, която е частна собственост.

 

„Потресени сме от това, което видяхме“, казва Тонка Атанасова, директор на Регионалния инспекторат по околна среда в Бургас. „Гигантска дюна е напълно разрушена. Това е акт на вандализъм”.

 

Снимките накараха прокуратурата и ековластите да започнат разследване, което завърши с ареста на трима мъже.

 

Скоро се появиха и други снимки на строежи по брега на морето, на които се вижда как тежка техника работи точно до плажовете.

 

Българското крайбрежие беше преобразено от бум в строителството в последните  десетилетия и това не е първият случай, при който властите биват обвинявани, че допускат актове на „вандализъм” спрямо околната среда. Натискът крайбрежието да се използва за комерсиални цели често е сравняван с треската за строителство по бреговете на Коста Брава в Испания през 60-те години.

 

Заглавия в медиите сочат, че брекзит ще доведе до ръст на българската туристическа индустрия. Туроператори отчитат скок на резервациите от британци, които търсят по-евтини дестинации за ваканция, тъй като цената на паунда пада спрямо други валути.

 


.
Източник: bbc

 

Временно спряна работа

На 25 януари, след седмици медиен натиск, българската Дирекция за национален строителен контрол нареди спиране на строителството на три места по Южното Черноморие – на къмпинг „Градина” до Созопол, в района на Арапя и в Алепу.

На 28 януари ДНСК обяви, че инспектира друг строеж – в курорта „Св. Константин и Елена” на север.

 

Беше обявено, че всички строителни дейности са били одобрени и на министерско ниво, и на ниво местна власт, но властите обявиха, че провеждат допълнителни проверки тази седмица.

 

Крайбрежният район е уникално местообитание на мигриращи птици и много редки растителни видове. Появи се безпокойство, че строителните дейности могат да застрашат местата за гнездене на пчелояда.

 

Кметът на Созопол Панайот Рейзи обяснява пред Нова ТВ, че документите, които идват с молбата за строеж, са "според всички изисквания". "Частните инвестиции са развитие на човечеството", каза той в защита на проекта.

 

„Всичко е законно!”

Медиите публикуваха редица коментари, в които поставят под въпрос законите и регулациите, свързани със строителството до брега.

 

Над 70% от пясъчните дюни в страната се намират на частни терени. Това отчасти се дължи на земя, получила земеделски статут по време на процеса по ренационализация след падането на комунизма. Според разследващи журналисти причината е корупция в местните общински съвети.  

 

На протест в София на 28 януари имаше призиви за промени в закона, който позволява комерсиалното развитие да „унищожава морския бряг”, и за оставката на двама министри.

 

Васил Гюров – активистът, който публикува първите снимки, написа саркастично във „Фейсбук”: „Всичко е законно! Благодарим ви, законотворци!”.

 

 




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4568 |27.01.2019 Паси: Българите показаха, че фашизмът не е бил толкова силен . 1| 4445 |16.01.2019 Захариева: Проблем могат да имат българите, установили се в преходния период на Острова . 1| 3916 |16.01.2019 Мишел Барние: Българите във Великобритания ще запазят правата си . 2| 4292 |10.01.2019 С ”Вятър ечи, Балкан стене” започна протестът на българите в Брюксел

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads